Anna Lewandowska zdradziła swój patent na idealną jajecznicę. Do tego zburzyła mit o tym, że jajka – głównie z uwagi na zawarty w nich cholesterol – są niezdrowe. Jednak nie mają go na tyle dużo, aby nam zaszkodził. W skład jajek wchodzi także pełnowartościowe białko, zdrowe kwasy tłuszczowe czy wpływająca korzystnie na pracę mózgu cholina. Grzechem byłoby nie spróbować jajecznicy. Potrawa z przepisu Anny Lewandowskiej zawiera wiele znakomitych dodatków. Jest prosta, smaczna i zdrowa!
W skład jajecznicy autorstwa popularnej trenerki fitness wchodzą nie tylko jajka, ale także inne nieoczywiste dodatki, m.in.: polędwica z indyka, pomidor, szpinak czy marchewka. Poniżej znajduje się dokładna lista składników, których będziecie potrzebowali.
Jajecznica wg przepisu Anny Lewandowskiej:
Składniki:
jaja – 2 szt. rozmiar L
pomidor – 40 g
szpinak lub jarmuż – 25 g
polędwica z indyka – 25 g
1 mała tarta marchewka – ok. 50 g
cebula – 35 g
sól himalajska
awokado – 75 g pól szt.
masło klarowane – 5 g
Przygotowanie:
Masło rozgrzewamy na patelni, kroimy cebulę w kosteczkę. Podobnie rozdrabniamy pomidora. Natomiast marchewkę ścieramy na tarce. Warzywa wrzucamy na patelnię, dokładamy szpinak i polędwicę z indyka. Do małego naczynia wbijamy żółtka, natomiast białka umieszczamy na patelni i łączymy z pozostałymi składnikami. Gdy białka się zetną, dodajemy żółtka i mieszamy jajecznicę drewnianą łyżką. Danie podajemy z połówką awokado, którą możemy wcześniej pokroić. Smacznego.