Każdy miłośnik słodyczy nie odmówi sobie pysznego ciasta czekoladowego. Maryla Rodowicz podzieliła się przepisem na wyjątkowy specjał, który z pewnością pokochasz. Poznaj prostą recepturę.
Ciasto czekoladowe wg Rodowicz będzie hitem na Twoim stole
Maryla Rodowicz świetnie radzi sobie nie tylko na scenie, ale także w kuchni. Jakiś czas temu prezentowaliśmy jej doskonały przepis na zupę z dyni. Gwiazda ma też niesamowity talent cukierniczy. Ciasto czekoladowe z jej receptury zrobisz w kilka chwil, bez najmniejszego problemu.
Jakie są zalety tego ciasta?
Wypiek jest lekki, pyszny i wspaniale pasuje do herbaty czy kawy. Najlepiej przekonaj się sam. Tym bardziej że przepis jest łatwy i składa się z samych niewyszukanych produktów.
Ciasto czekoladowe wg przepisu Maryli Rodowicz
Składniki:
3 łyżki kakao
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej tortowej
kostka margaryny do pieczenia
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek wody
cukier waniliowy
3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Wymieszaj kakao i cukier, a potem wsyp do roztopionej w wodzie margaryny. Przelej masę do rondla i gotuj przez 3 minuty. Odlej pół szklanki zawartości, a pozostałą część odstaw do wystudzenia. Gdy będzie ona dość zimna, dodaj do niej mąkę, 5 żółtek, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Masę dokładnie zmiksuj do czasu, aż powstaną pęcherzyki powietrza.
W następnym krok ubij białka na sztywno, a później połącz pianę z ciastem. Piekarnik rozgrzej do 170°C i piecz deser przez 40 minut. Gdy wypiek się ostudzi, polej go polewą i posyp płatkami migdałowymi.
Przeczytaj też:
Jeśli dodasz te przyprawy do kakao, wydobędziesz z niego cudowny smak
Czy białą czekoladę można nazwać „czekoladą”? Rozwiewamy wątpliwości
Wafle z mlekiem w proszku. Przepis na Pischinger rodem z PRL-u