Kotlety z kurzych serduszek smakują obłędnie i są niezwykle ciekawą alternatywą dla wieprzowych czy z fileta. Ten przepis musi wypróbować każdy.
Panierka do kotletów z serduszek jest prosta tak jak w przypadku schabowych. Są dobrze doprawione i chrupkie, pasują do ziemniaków i surówki. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowałeś kurzych serduszek w tej wersji to koniecznie wypróbuj. Zaskocz swoich bliskich, przepis znajduje się poniżej.
Kotlety z kurzych serduszek. Pyszne i chrupiące
Składniki:
» 500 g serc kurczaka
» pieprz i sól do smaku
» 2 ząbki czosnku
» papryka słodka do smaku
» 2 jajka
» bułka tarta
Przygotowanie:
Do miseczki wbij jajka, a potem przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj też przyprawy: sól, pieprz, paprykę, następnie wymieszaj. Rozbij delikatnie serduszka drobiowe tłuczkiem i wkładaj do miseczki z jajkiem. Odstaw na 20 minut do lodówki.
Po tym czasie rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju, a następnie obtaczaj każde serduszko w bułce tartej. Smaż przez 3-5 minut z każdej strony, ale pilnuj by się nie przypaliły. Gotowe kotleciki podawaj z ziemniakami oraz surówką z selera.