Kotlety z kalafiora w 10 minut to pyszna propozycja na bezmięsny obiad. Są łatwe w przygotowaniu, a dzieci je wprost uwielbiają. Przepis znajdziesz poniżej.
Kalafior to przepyszne warzywo o niezwykłym smaku i korzystnych właściwościach odżywczych. Jest idealny dla osób dbających o zdrowie i piękną sylwetkę. Najczęściej podajemy go w formie gotowanej z bułką tartą i masłem, ale warto wyjść poza schematy i przygotować pyszne kotleciki.
Kotlety z kalafiora w 10 minut. Przepis
Składniki:
» 1 kalafior
» 1 łyżka soli
» 2 jajka
» 130 g bułki tartej
» 100 g sera
» pieprz ziołowy
» pietruszka świeża
Przygotowanie:
Kalafior umyj, a potem pooddzielaj różyczki i ugotuj w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli przez 10 minut. Ziemniaki obierz, przekrój na mniejsze kawałki i gotuj przez 20 minut do miękkości. Odcedź kalafior i ziemniaki, a potem rozgnieć za pomocą tłuczka. Pozwól im lekko ostygnąć, a potem dodaj jajka, bułkę tartą, starty ser, posiekaną pietruszkę, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Formuj kotleciki a potem panieruj w bułce tartej – bez jajka. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia.
Podawaj z ziemniaczkami i surówką. Smacznego!