Tradycyjnym żurkiem śląskim zajadają się niemal wszystkie pokolenia. To prosta potrawa, którą można przygotować na codzienny obiad, ale nie tylko. Sprawdzi się również jako pyszne danie podczas nadchodzących świąt wielkanocnych. Gdy podasz go na stół, to na twarzach Twoich bliskich z pewnością pojawi się uśmiech.
Z recepturą na żurek śląski poradzi sobie nawet kulinarny nowicjusz. Zupa jest szybka, prosta i posmakuje w zasadzie każdemu. Danie można przyrządzić tak, jak robią to gospodynie na Śląsku. Będzie nawet lepsza niż u babci. Na Górnym Śląsku żurek zazwyczaj serwuje się z ziemniakami i czasami określa się go żurkiem żyniatym. Możesz podać go w środku tygodnia albo zrobić na specjalną okazję. Zawsze pamiętaj o tym, aby zakwas dodać do zupy w momencie, gdy gotowane w środku ziemniaki będą już miękkie. Przedwcześnie dodany kwas mógłby sprawić, że kartofle pozostałyby twarde.
Przepis na pyszny żurek śląski
Składniki:
5 ziemniaków,
ok. 500 g kiełbasy – może być zwykła, np. biała, podwawelska lub śląska,
200 g boczku lub wędzonego podgardla,
3-4 ząbki czosnku,
śmietana – gęsta 12%,
duża cebula,
przyprawy: pieprz, sól, majeranek, czosnek suszony,
3/4 l żytniego zakwasu na żurek,
jajka na twardo – po jednym na porcję.
Wykonanie:
Boczek lub podgardle kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, lub od razu w garnku, w którym będziemy gotować żurek. Dorzucamy posiekaną drobno cebulę – w kostkę lub piórka. Do podsmażanych składników dodajemy kiełbasę (najlepiej niezbyt tłustą), pokrojoną w talarki. Podsmażamy ją, aby nieco się zarumieniła.
Siekamy czosnek, obieramy kartofle i kroimy je w grubszą kostkę. Smażone mięsa zalewamy 3 litrami wody i zagotowujemy. Do wody dodajemy sól i ziemniaki. Gdy wszystko się zagotuje, a kartofle zmiękną – dodajemy czosnek i przyprawy.
Żurek wlewamy dopiero wtedy, gdy ziemniaki zmiękną. Potem danie (z dodanym zakwasem) zagotowujemy i trzymamy na gazie przez moment. Zakwas na żurek możemy zrobić sami lub kupić gotowy.
Jeżeli zupa w smaku będzie zbyt kwaśna – możemy dodać do niej śmietanę, która ją złagodzi. Do potrawy na talerzu dodajemy kawałki ugotowanego na twardo jajka. Smacznego.
Czytaj też: Dodaj te składniki do zakwasu na żurek. Wyjdzie o wiele smaczniejszy