Babka wielkanocna herbaciana to pyszne, aromatyczne ciasto, które zachwyci każde podniebienie. Wypiek jest lekki, puszysty i mocno herbaciany, niemal wzorowy. Możesz go polać domowym lukrem, a będzie jeszcze apetyczniej prezentować się na odświętnym stole. Oto prosta receptura na babkę wielkanocną herbacianą.
Babka wielkanocna herbaciana to smakowite, klasyczne ciasto o fantastycznym posmaku popularnego napoju Earl Grey. Smakołyk wprost rozpływa się w ustach. Upieczony w specjalnej blaszce i udekorowany lukrem bądź cukrem pudem cieszy także oczy – wygląda uroczo i wiosennie. Przygotuj koniecznie takie ciasto na Wielkanoc.
Przepis na wielkanocną babkę herbacianą
Składniki:
Na ciasto:
2 saszetki herbaty Earl Grey
1 szklanka gorącej wody
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki rodzynek
2 szklanki mąki tortowej
15 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
bułka tarta do posypania foremki
masło lub margaryny do posmarowania foremki
Przygotowanie:
Na początku przyrządź napar – saszetki herbaty zalej gorącą wodą i zaparz. Płyn ostudź i dopiero z letniego wyciągnij torebki, starannie je odciskając.
Masło bądź margarynę utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem, potem powoli dodawaj po jednym jajku i miksuj dalej. Wsyp obydwie mąki, proszek do pieczenia, na przemian dolewaj chłodną herbatę i ucieraj. Dorzuć rodzynki i wymieszaj.
Formę na babkę wysmaruj cieniutką warstwą masła lub margaryny i posyp bułką tartą. Po chwili do formy przełóż ciasto i piecz je przez około 50 minut w temp. 180°C, aż się zrumieni (możesz sprawdzić za pomocą patyczka, czy już się upiekło). Gotową babkę herbaciną ostudź i wyjmij z foremki. Możesz polać ją lukrem. Pokrój i podawaj. Smacznego.
Zobacz też: Efektowne ciasto bez pieczenia „Jajko sadzone”. Przygotuj na Wielkanoc