Sopapillas to tradycyjne hiszpańskie lub meksykańskie ciasteczka. Są lekkie i chrupiące, przypominają wyglądem poduszeczki. A ich smak zachwyci każdego łakomczucha.
Czy słyszeliście kiedykolwiek o sopapillas – ciasteczkach podbijających Amerykę Łacińską? Ich smak jest niezwykły. Ciasto z jakiego przygotowuje się te popularne ciastka to ciasto drożdżowe z kilku składników. Mają prostokątny lub trójkątny kształt i smaży się je na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Są niezwykle chrupkie, lekkie i pyszne. Można jeść je w wersji na słodko – np. z czekoladą i owocami, albo w wersji na słono, jako dodatek do dania głównego, takiego jak np. chili con carne. Poznaj przepis.
Sopapillas – ciasteczka o obłędnym smaku i wyglądzie. Przepis
Składniki:
» 2 szklanki mąki pszennej
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» 1/2 łyżeczki soli
» 2 łyżki masła lub oleju roślinnego
» 3/4 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, następnie wymieszaj. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło albo olej, następnie wyrób ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj ciasto, następnie odstaw na 15-20 minut.
Po tym czasie wyłóż ciasto na blat i rozwałkuj je na około 0,5 cm, a potem pokrój na kwadratowe lub trójkątne kawałeczki. Smaż je na głębokim i bardzo dobrze rozgrzanym oleju przez 30 sekund z obu stron. Gotowe sopapillas wykładaj na ręczniku papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu, a następnie podawaj z cukrem pudrem lub czekoladą i owocami. Smacznego!