Biszkoptowe ciasto w 10 minut to najlepszy i najprostszy deser pod słońcem. Kiedy tylko go wypróbujesz, będziesz robić go regularnie, a każdy kto spróbuje będzie chciał przepis.
To ciasto to prawdziwy raj dla podniebienia, a w dodatku błyskawiczne w wykonaniu. Idealne do świeżo zaparzonej filiżanki kawy i nie tylko. Składa się z biszkoptów i pysznego kremu. Z tym przepisem poradzi sobie każdy początkujący kucharz.
Biszkoptowe ciasto w 10 minut. Przepis
Składniki:
(blaszka 27 x 18 cm)
» 200 g biszkoptów podłużnych + mleko do namoczenia
» 2 żółtka
» 130 g cukru
» 200 ml śmietanki do ubijania 36%
» 2 łyżeczki esencji waniliowej
» 90 g skrobi kukurydzianej
» 1 litr mleka
Przygotowanie:
Na blaszce ułóż warstwę biszkoptów namoczonych w mleku. Białka oddziel od żółtek, a następnie dodaj do miski z żółtkami cukier i śmietankę. Wlej esencję waniliową i wsyp skrobię, następnie mieszaj do czasu, aż masa będzie gładka i bez grudek. Wlej mleko oraz podgrzewaj całą masę na średnim ogniu i cały czas mieszaj do momentu, aż stanie się gęsta. Od razu przelej masę do blaszki na biszkopty. Na wierzchu ułóż drugą warstwę biszkoptów namoczonych w mleku, a potem wstaw do lodówki na kilka godzin.
I pyszne ciasto gotowe, smacznego!