Puszyste zajączki z twarogu w 5 minut to wyśmienita przekąska na zbliżające się święta Wielkanocne. Ich smak z pewnością zaskoczy twoich bliskich. Sprawdź przepis.
Mięciutkie, pulchne i lekkie jak piórko zajączki z twarogu to przekąska, którą pokochają wszyscy, a zwłaszcza ci najmłodsi. Ich kształt idealnie pasuje w Wielkanoc i w dodatku są błyskawiczne w przygotowaniu. Wykonanie zajmuje 5 minut, a ich pieczenie to tylko 15 minut. Warto je przygotować i zachwycić rodzinę przy Wielkanocnym stole. Przepis znajdziesz poniżej.
Puszyste zajączki z twarogu w 5 minut. Idealny przepis na Wielkanoc
Składniki:
» 200 g niskotłuszczowego twarogu
» 75 g cukru
» 50 ml mleka
» 1 jajko
» 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
» 100 ml oleju słonecznikowego
» 400 g mąki
» 1 opakowanie proszku do pieczenia
» szczypta soli
» 60 g masła
» 1 opakowanie cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Do miski wrzuć twaróg, cukier, mleko, jajko, ekstrakt waniliowy oraz olej, następnie wymieszaj na gładką masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, a potem dodaj do masy twarogowej i wymieszaj delikatnie.
Ciasto przełóż na osypany mąką blat i rozwałkuj na grubość 2-3 cm. Za pomocą foremek wytnij z ciasta kształt zajączków, a potem układaj na blaszce z papierem do pieczenia. Posmaruj roztopionym masłem, a następnie upiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Po upieczeniu posyp je cukrem wanilinowym, albo polej lukrem i gotowe, smacznego!