Przepyszne ciasto w 20 minut to rewelacyjny pomysł na szybki i obłędny w smaku deser do kawy i nie tylko. Poznaj przepis, który zachwyci każdego smakosza.
To ciasto składa się z wilgotnego i mięciutkiego biszkoptu przełożonego wiśniami i kremem maślanym. To połączenie smaków idealnie się równoważy, dlatego smakuje większości. Idealne na każdą okazję, a zwłaszcza na Wielkanoc. Przepis znajduje się poniżej.
Przepyszne ciasto w 20 minut. Przepis, który doprowadza do szaleństwa
Biszkopt:
› 150 g masła
› szczypta soli
› 130 g cukru
› 3 jajka
› 280 g mąki
› 3 łyżeczki proszku do pieczenia
› 6 łyżek mleka
› 1 łyżka kakao
› 350 g wiśni ze słoika
› 4 łyżki soku wiśniowego
Krem maślany:
› 500 ml mleka
› 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym
› 60 g cukru
› 150 g masła
› dodatkowo: polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Do miski wrzuć masło, dodaj sól i cukier, następnie zmiksuj na puszystą masę. Dodawaj stopniowo jajka cały czas miksując. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a potem dodaj do masy i wymieszaj. Wlej mleko, a potem podziel masę na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i sok wiśniowy, następnie wymieszaj.
Jasną masę wyłóż na blaszce (20x30xm) z papierem do pieczenia, następnie wyłóż ciemną masę i wyrównaj powierzchnię. Wyłóż wiśnie ze słoika, a potem włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 25 minut.
Krem maślany: do garnka wlej około 400 ml mleka i zagotuj. Budyń z cukrem wymieszaj, następnie wlej pozostałą część mleka. Wlej całość do gorącego mleka, a następnie mieszaj do zgęstnienia kremu. Odstaw do wystudzenia, a potem zmiksuj krem z masłem.
Wyłóż krem na upieczone ciasto, następnie wyrównaj i polej polewą czekoladową. Wstaw do lodówki, a potem krój i zajadaj. Smacznego!