Ciasto z bezą i nietypowym dodatkiem zachwyci twoich bliskich i znajomych. Chrupiąca beza nadaje obłędnego wyrazu i zasmakuje nawet największym i wybrednym smakoszom.
To ciasto składa się z trzech warstw. Niezwykłym dodatkiem jest konfitura z wiśni, która nadaje tak niesamowitego smaku, że ciasto przebija smakiem pleśniaka porzeczkowego. Warto wypróbować tego przepisu i zachwycić swoich bliskich. Przepis znajdziesz poniżej.
Ciasto z bezą i nietypowym dodatkiem – konfiturą wiśniową. Przepis
Składniki:
Kruche ciasto:
» 500 g mąki pszennej
» 1 jajko
» 3 żółtka
» 1 szklanka cukru
» 250 g masła lub margaryny
» 2 łyżki gęstej śmietany
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
» 3 białka
» 7 łyżek cukru
» 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
» słoik konfitury wiśniowej
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, następnie dodaj jajko, żółtka, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia i pokrojone zimne masło lub margarynę. Zagnieć ciasto, a potem włóż do zamrażarki na 20 minut. Po tym czasie zetrzyj ciasto na tarce wprost do okrągłej blachy (24cm). Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem, następnie piecz przez 20 minut.
Białka ubij na sztywną pianę przez co najmniej 10 minut, następnie dodawaj cukier stopniowo. Na koniec dodaj mąkę i krótko zmiksuj. Na upieczony spód wyłóż konfiturę wiśniową, następnie wyłóż bezę i piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 30 minut.
Po upieczeniu pozwól by ciasto całkowicie wystygło, a potem krój i gotowe. Smacznego!