Makowiec to tradycyjne ciasto, za którym my Polacy przepadamy. Niestety jego przygotowanie potrafi być czasami pracochłonne. Na szczęście istnieją też łatwe przepisy, dzięki którym ten fenomenalny wypiek można zrobić w okamgnieniu. Receptura, którą dziś prezentujemy, do takich właśnie należy. Pachnące i puszyste ciasto z makiem podbije kubki smakowe każdego fanatyka ciast drożdżowych. Warto go skosztować.
Prostszy przepis na makowiec raczej nie istnieje
Tworzenie makowca często bywa żmudne i zabiera nam sporo czasu. Głównie z powodu ciasta drożdżowego, bo niekiedy trzeba czekać nawet 2 godziny, aby odpowiednio wyrosło. Do tego dochodzi masa makowa. Jeśli robimy ją samodzielnie, to musimy liczyć się z tym, że zajmie to nam mnóstwo czasu. Czy tak musi być zawsze?
O ile nie chcesz cały dzień ślęczeć w kuchni, sięgnij po gotową masę masową w puszce. Znajdziesz ją w każdym markecie. Wtedy praca nad ciastem pójdzie jak z płatka.
Przepis na pyszne i puszyste ciasto z makiem
Składniki:
500 g mąki pszennej tortowej
50 g cukru
25 g świeżych drożdży
200 ml mleka 2% + 1 łyżka
425 g puszki masy makowej
3 duże jajka
50 g masła
Przydadzą ci się jeszcze dwie klasyczne keksówki o długości 25 cm. Koniecznie wyłóż je pergaminem lub wysmaruj masłem.
Przygotowanie:
Do małej miski wlej trochę ciepłego, ale nie gorącego mleka i wsyp 3 łyżeczki mąki oraz 2 łyżeczki cukru. Nabiał powinien zupełnie przykryć oba składniki. Rozczyn odstaw na 15 minut, przykrywając go szmatką.
Masło rozpuść na patelni, ostudź. Mąkę przesiej do naczynia i dodaj do niej 2 rozbełtane jajka, a także resztę mleka i resztę cukru. Składniki połącz z rozczynem i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie przez ok. 10-15 minut. Gdy miną pierwsze 3 minuty, wlej 1/2 ostudzonego, płynnego masła. Poczekaj chwilę, by „wsiąkło” w masę i po chwili dodaj resztę tłuszczu.
Wyrobione ciasto przykryj szmatką i odstaw na 60 minut, by zwiększyło swą objętość. Później podziel je na dwie równe części i obydwie rozwałkuj na placek w kształcie prostokąta. Teraz nasmaruj i jeden i drugi masą makową, pamiętając o zostawieniu po 2-3 cm przerwy od brzegu. Zwijaj placki, a potem rozdziel je na pół, a ostatnie 4-5 cm zostaw niedocięte. Zawijaj je tak, jak plecie się warkocz, czyli na przemian. Potem umieść oba ciasta w formach, przykryj i odstaw na pół godziny. Posmaruj powierzchnię trzecim jajkiem połączonym z 1 łyżką mleka i włóż makowce do piekarnika – w temp. 175°C powinny się piec przez ok. 40-45 minut.
Jak serwować wypiek z makiem?
Po wystygnięciu ciasto możesz polać domowym lukrem wg tego przepisu. Dzięki takiej dekoracji deser będzie wyglądał jeszcze apetyczniej.