W sezonie jagodowym większość osób raczy się jagodziankami. Niezależnie od tego, czy zostały kupione w cukierni, czy zrobione w domu, smakują niemal wszystkim. I nikt nie odmówi sobie słodkiej drożdżowej bułeczki np. na śniadanie. Tym samym inne wypieki schodzą na dalszy plan, a przecież borówki można zajadać także w muffinkach! Są pyszne, łatwe do zrobienia i zawsze znikają szybciej niż oklepane jagodzianki.
Muffinki z borówkami kontra jagodzianki
Nie mamy nic przeciwko jagodziankom, ale nieraz warto od nich odetchnąć. Sezon jagodowy nie będzie trwał wiecznie, więc trzeba się sprężać, a z owoców przygotować pulchne i smakowite babeczki, które pięknie pachną wanilią. Skuś się na ten frykas jeszcze tego lata. Podaj go dzieciom, przyjaciołom lub rodzince, a spałaszują wszystko.
Przepis na pulchne babeczki z borówkami
Składniki:
350 g borówek
270 g mąki pszennej
110 ml oleju
130 ml mleka
1 jajko
1/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
130 g cukru
Opis wykonania:
W naczyniu umieszczamy mleko, jajko olej, cukier i wanilię, mieszamy na masę o gładkiej teksturze. W oddzielnej misce łączymy mąkę z sodą i proszkiem, a potem przesiewamy wszystko do wcześniejszej, mokrej masy. Przez chwilę ją mieszamy. Wrzucamy czyste borówki i znów mieszamy.
Formę na babeczki wykładamy foremkami (z papieru lub silikonu) do każdej z nich wlewamy taką samą porcję masy. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C (tryb góra-dół) i pieczemy przez 25 minut. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.