Babeczki z płynną czekoladą to deser, który smakuje obłędnie. Najlepiej podawać je z lodami i świeżymi owocami, wtedy ta kompozycja smaków jest najlepsza. Poznaj najszybszy przepis na lava cake!
Klasyczne babeczki są pyszne, ale okazuje się, że istnieje jeszcze lepsza ich wersja – z płynną czekoladą. Lava cake, zwane inaczej jako fondant czekoladowy to uwielbiany przez każdego smakosza deser. Przygotowuje się go błyskawicznie, a w dodatku nie potrzeba wielu składników.
Babeczki z płynną czekoladą – błyskawiczne i przepyszne! Przepis
Składniki:
› 100 g gorzkiej czekolady
› 50 g masła
› 2 jajka
› 4 łyżki cukru
› szczypta soli
› 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Przygotuj foremki lub kokilki – wysmaruj je lekko masłem i podsyp mąką. Nagrzej piekarnik do 200 stopni z funkcją góra-dół.
Do garnka wsyp czekoladę połamaną na kosteczki, następnie dodaj masło i rozpuść całość na najmniejszym ogniu. Czekolada nie może się spalić!
Do miski wbij jajka, dodaj cukier oraz sól, a potem całość zmiksuj przez około 3-4 minuty – nie ubijaj! Wsyp mąkę i wymieszaj łyżką energicznie.
Roztopioną masę czekoladową wlej do miski z jajkami i wymieszaj całość, do momentu powstania jednolitej masy. Wlewaj porcjami masę do foremek lub kokilek, następnie wstaw do piekarnika na 7-8 minut, nie dłużej.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i daj im odpocząć przez 2 minuty, a potem wykładaj na talerz. Możesz podać babeczki z cukrem pudrem, owocami i lodami. Smacznego!