Za kilka dni Wielkanoc, warto więc zgromadzić doborowe przepisy na świąteczne dania. Wśród nich nie może zabraknąć żurku. Dziś podpowiemy wam, jak przyrządzić ten specjał. Mamy świetną recepturę udoskonaloną przez Annę Lewandowską.
Istnieje mnóstwo przepisów na żurek. Na pewno kilka z nich już dawno wypróbowaliście. To znakomicie, bo dzięki temu możecie odszukać recepturę, która będzie dla was idealna. Niewykluczone, że mieści się ona poniżej.
Przepis Anny Lewandowskiej na żurek
Składniki:
1/2 l zakwasu na żur
2 marchewki
2 listki laurowe
6 białych kiełbas
2 ząbki czosnku
kawałek selera
1 pietruszka
1 cebula
kawałek pora
majeranek
10 dag wędzonego boczku
kilka ziarenek ziela angielskiego
6 jajek ugotowanych na twardo
4 łyżki śmietany
kilka ziarenek czarnego pieprzu
Wykonanie:
Warzywa obieramy, płuczemy, przekładamy do garnka. Zalewamy ok. 1,5 chłodnej wody, wrzucamy ziarna pieprzu, ziela i liście laurowe. Gotujemy, aż warzywa zmiękną, a potem wywar przecedzamy. Do garnka z bulionem wkładamy białą kiełbasę (możemy ją pokroić w plastry). Dolewamy zakwas na żur, dodajemy pokrojone ząbki czosnku oraz majeranek. Zupę gotujemy 30 minut. Później dodajemy boczek w plasterkach i wszystko gotujemy pół godziny na niewielkim płomieniu. Jarzyny z wywaru miksujemy i zagęszczamy nimi żurek. Zabielamy go śmietaną, serwujemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Wskazówka:
Aby żurek miał kwaśniejszy smak, możesz dodać do niego odrobinę soku z kiszonych ogórków.