REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaBanalnie prosty i zachwycająco smaczny żurek wg. Anny Lewandowskiej

Banalnie prosty i zachwycająco smaczny żurek wg. Anny Lewandowskiej

Przepis Anny Lewandowskiej na żurek
fot. Facebook / Anna Lewandowska / screen Youtube / Mashed

Za kilka dni Wielkanoc, warto więc zgromadzić doborowe przepisy na świąteczne dania. Wśród nich nie może zabraknąć żurku. Dziś podpowiemy wam, jak przyrządzić ten specjał. Mamy świetną recepturę udoskonaloną przez Annę Lewandowską.

REKLAMA

Istnieje mnóstwo przepisów na żurek. Na pewno kilka z nich już dawno wypróbowaliście. To znakomicie, bo dzięki temu możecie odszukać recepturę, która będzie dla was idealna. Niewykluczone, że mieści się ona poniżej.

Przepis Anny Lewandowskiej na żurek

Składniki:
1/2 l zakwasu na żur
2 marchewki
2 listki laurowe
6 białych kiełbas
2 ząbki czosnku
kawałek selera
1 pietruszka
1 cebula
kawałek pora
majeranek
10 dag wędzonego boczku
kilka ziarenek ziela angielskiego
6 jajek ugotowanych na twardo
4 łyżki śmietany
kilka ziarenek czarnego pieprzu

Wykonanie:
Warzywa obieramy, płuczemy, przekładamy do garnka. Zalewamy ok. 1,5 chłodnej wody, wrzucamy ziarna pieprzu, ziela i liście laurowe. Gotujemy, aż warzywa zmiękną, a potem wywar przecedzamy. Do garnka z bulionem wkładamy białą kiełbasę (możemy ją pokroić w plastry). Dolewamy zakwas na żur, dodajemy pokrojone ząbki czosnku oraz majeranek. Zupę gotujemy 30 minut. Później dodajemy boczek w plasterkach i wszystko gotujemy pół godziny na niewielkim płomieniu. Jarzyny z wywaru miksujemy i zagęszczamy nimi żurek. Zabielamy go śmietaną, serwujemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

REKLAMA

Wskazówka:
Aby żurek miał kwaśniejszy smak, możesz dodać do niego odrobinę soku z kiszonych ogórków.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA