Jak zrobić zakwas na żurek? Pyszny i sprawdzony przepis Karola Okrasy

Jak zrobić zakwas na żurek
YouTube | KuchniaLidla.pl

Jak zrobić zakwas na żurek? Jakiej mąki najlepiej użyć? Własny zakwas jest nie lada wyzwaniem dla początkujących w kuchni, ale kiedy już się uda i przygotujemy z niego żurek, zapamiętamy jego smak na dłużej. Żurek na własnym zakwasie to idealna zupa na zbliżającą się wielkimi krokami Wielkanoc. Warto więc poznać sprawdzony i pyszny przepis znanego oraz cenionego za doświadczenie kucharza Karola Okrasy, a zakwas wyjdzie idealny!

REKLAMA

Zakwas jest bazą pysznej zupy – żurku. Podaje się ją z białą kiełbasą oraz ugotowanym jajkiem i ziemniakami. Zazwyczaj podawana jest w święta Wielkanocne, jej smak jest bardzo oryginalny i niepowtarzalny. A to wszystko za sprawą prawidłowo przygotowanego zakwasu, który nadaje smak całej zupie.

Przygotowany samodzielnie we własnej kuchni jest jeszcze bardziej wyjątkowy. Ważne jest, by korzystać ze sprawdzonych przepisów na zakwas do żurku, ponieważ proporcje są bardzo istotne. Poznajcie przepis Karola Okrasy na zakwas do żurku – sprawdzony i przede wszystkim prosty, z pewnością wyjdzie każdemu! 

Jak zrobić zakwas na żurek? Sprawdzony przepis Karola Okrasy

Jakiej mąki użyć do zrobienia zakwasu na żurek?

Najlepiej sprawdzi się mąka żytnia, gryczana lub owsiana. Na zakwas do białego barszczu najlepsza będzie mąka pszenna lub ryżowa biała.

REKLAMA

Składniki:

› 200 g mąki żytniej – typ 2000

› 1 ząbek czosnku

› 10 ziarenek ziela angielskiego

› 6 liści laurowych

› 1 piętka wysuszonej skórki razowego chleba

› 2 l letniej wody (35-40°C)

Przygotowanie:

Do przygotowania zakwasu potrzebujesz dużego słoika o pojemności 2 l, lnianą ściereczkę oraz sznurek. Przesyp mąkę do słoika, a następnie zalej lekko ciepłą wodą i dokładnie mieszaj. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony czosnek oraz skórkę razowego chleba. Słój nakryj lnianą ściereczką, obwiąż sznurkiem i odstaw w ciepłe miejsce na tydzień.

REKLAMA

Co zrobić, żeby zakwas nie spleśniał?

Aby uniknąć pleśni zamieszaj zakwas od czasu do czasu i powąchaj. Pamiętaj, żeby dobrze wygotować słoik, by pozbyć się drobnoustrojów, a do mieszania używaj tylko czystych łyżek. Przykryj gazą tak, aby był dopływ powietrza i obserwuj.

Podziel się: