Masa marcepanowa jest jednym ze składników, które idealnie komponują się z wieloma wielkanocnymi potrawami. Do jej przygotowania wystarczą tylko cztery produkty, które bez problemu można dostać w każdym sklepie.
Masa marcepanowa świetnie nadaje się na Wielkanoc czy Boże Narodzenie, ale także jako dodatek do cukierków na rodzinne spotkania. Poniższy przepis pozwala przyrządzić ją w szybki sposób.
Składniki:
250 g mielonych migdałów
125 g cukru pudru
125 g cukru drobnego do wypieków
1 żółtko (lub 2, gdy jajka są małe)
Sposób przygotowania:
Mielone migdały, cukier puder i drobny cukier mieszamy, po czym dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Jeśli ciasto będzie zbyt sztywne, możemy dodać jeszcze jedno żółtko. To wszystko!
Gotową masę marcepanową można używać od razu lub przełożyć do miski, zawinąć w folię spożywczą i na tydzień schować do lodówki. Dodatkowo masę można przechowywać w zamrażarce.