Bliscy non stop proszą mnie o te placuszki. Zaskakująco dobre i łatwe do zrobienia

placki dyniowe

REKLAMA

W naszym jesiennym menu nie powinno zabraknąć dyni. A co można z niej pysznego stworzyć? Oprócz słynnej zupy czy ciasta warto przygotować obłędne placuszki dyniowe. Te ziemniaczane czy cukiniowe mogą się przy nich schować.

Aby jedzenie nigdy ci się nie znudziło, powinieneś od czasu do czasu wpadać na nowe pomysły kulinarne. To jedyne antidotum na rutynę w kuchni. Podczas analizowania takich kroków, warto uwzględnić sezonowe dary natury, aby znalazły się w recepturze.

Wśród sezonowych warzyw i owoców króluje dynia. Wyczarujesz z niej nie tylko rozgrzewający krem, ale też dżem, bułeczki czy sernik. Możesz też pokroić ją na kawałki i upiec w piekarniku. Dynia w każdej wersji jest wyśmienita.

REKLAMA

Placuszki dyniowe – sezonowy specjał

Podane przez nas przykłady, to tylko niektóre z wielu pomysłów na zastosowanie dyni. Koniecznie przygotuj na jej bazie placki.
Podane np. na obiad okażą się strzałem w 10! To mistrzowski, pyszny i bardzo pomysłowy posiłek dla wszystkich domowników. Co więcej, wykonanie rewelacyjnej potrawy to prawdziwa rozrywka, więc bez problemu upichcisz je razem z dziećmi, a przy okazji nauczysz je gotować. Wyborne danie zrobi się praktycznie samo!

Przepis na wyjątkowe placuszki dyniowe

Składniki:
1,5 szkl. mąki ryżowej
300 g purée z dyni
2 łyżki masła w płynnej formie
100 ml jogurtu greckiego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
¼ szkl. miodu

Wykonanie:
Na początku przyrządzamy purée z dyni. W jednym naczyniu mieszamy suche produkty: mąkę ryżową, cynamon i proszek do pieczenia.

W drugim naczyniu roztapiamy masło – wstawiamy je do kuchenki mikrofalowej, potem przekładamy do dyniowej masy. Dodajemy do niej także miód i jogurt grecki. Gdy składniki idealnie się połączą, łączymy je z wcześniej sporządzoną suchą mieszanką.

REKLAMA

Wszystko starannie mieszamy na jednolite ciasto. Teraz smażymy placuszki na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron. Gotowe placki można podawać na słodko i słono. Zarówno w pierwszej, jak i drugiej odsłonie będą pyszne.

Podziel się: