Błyskawiczne ciasto z dżemem, które rozpływa się w ustach. Jest mięciutkie, puszyste i delikatne, a dodatek dżemu podkreśla smak. Poznaj przepis.
To ciasto zrobisz dosłownie w kilka minut. Składa się z kilku prostych składników, które każdy ma w swojej kuchni. Po upieczeniu ciasto jest tak delikatne i puszyste, że znika w ciągu kilku minut. Idealne do kawy po obiedzie, poznaj przepis i wypróbuj.
Błyskawiczne ciasto z dżemem – przepis
Składniki:
» 2 jajka
» 1 szklanka dżemu
» pół szklanki oleju, cukru i mleka
» 1,5 szklanki mąki pszennej
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka wbij do miski, następnie dodaj cukier i ubij na puszystą, gładką masę. Ciągle miksuj i dodaj kolejno olej, mleko, proszek do pieczenia, a na koniec mąkę pszenną. Miksuj do połączenia się wszystkich składników.
Przelej masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i porób kleksy dżemu na wierzchu. Możesz przemieszać je delikatnie wykałaczką.
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-50 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do przestudzenia, a potem posyp cukrem pudrem. Smacznego!