Co smacznego przygotować z brokuła i kalafiora? Zaraz się dowiesz. Będzie to potrawa, która zachwyci wyglądem i smakiem nawet osoby, które nie lubią tych obu warzyw. Wystarczy je podzielić na różyczki i połączyć z kilkoma dodatkami. Wyjdzie z tego lekki, zdrowy i jednocześnie sycący posiłek pełen wszystkiego, czego tylko dusza zapragnie. Od tej zapiekanki trudno się oderwać i zazwyczaj znika w jeden dzień.
Przygotowanie pieczonej potrawy z brokuła i kalafiora to super pomysł. Warzyw powinno być w naszej codziennej diecie jak najwięcej, a w tej kompozycji oprócz nich mamy też boczek wędzony, sery: mozzarellę i parmezan, a także śmietanę. Zapiekanka jest zatem bardzo odżywcza i zasobna w białko.
Przepis jest mało pracochłonny, a zapiekanka smakuje lepiej niż pizza. Możesz upiec ją wcześniej, a potem przełożyć do hermetycznego pojemnika i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły i zjeść np. na lunch.
Przepis na pieczone danie z brokuła i kalafiora
Lista składników:
1 brokuł
1 średni kalafior
3-5 ząbków czosnku
150 g surowego boczku wędzonego
3 łyżki startego parmezanu
100 g startej mozzarelli
pieprz i sól
250 ml śmietany 18 proc.
Wykonanie:
Zaczynamy od podzielenia na różyczki brokuła i kalafiora. Łodygi kroimy na trochę drobniejsze kawałki. Obydwa składniki blanszujemy, tzn. brokuła gotujemy we wrzątku przez 1-3 min, a kalafiora 3-5 min.
Wędzonkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, dorzucamy posiekany czosnek. Pilnujemy, by składniki się nie zezłociły, ściągamy naczynie z ognia.
Różyczki brokuła i kalafiora umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Śmietanę łączymy z wiórkami serów i smażonką z patelni. Takim sosem „namaszczamy” jarzyny w naczyniu. Potrawę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C stopni przez około pół godziny (będzie gotowa, gdy się przyrumieni). Smacznego.