Mnogość form przygotowania jajek sprawia, że są one bardzo częstym pomysłem na śniadania, kolacje czy obiady. Problematyczna dla niektórych może być jednak kwestia niekoniecznie przyjemnego zapachu, wydobywającego się podczas ich gotowania.
Na jednej z australijskich grup zrzeszających rodziców pojawił się post, który jest wybawieniem dla wielu osób na całym świecie. Okazuje się, że zniwelowanie nieprzyjemnego zapachu jest bardzo proste.
Jak opisuje ,,Wprost”, brzydki zapach jest wynikiem chemikaliów tworzących gaz, które wydostają się podczas gotowania. Odpowiedzialne za to jest uwalnianie przez żółtko żelaza oraz siarki i wodoru przez białko.
Okazuje się, że aby zapobiec wystąpieniu reakcji chemicznej, wystarczy dodać do wody, w której będą gotowane jajka ocet destylowany. Co najlepsze, taka mikstura nie wpłynie na smak jajka.
Zobacz także: Jak smażyć jajko sadzone, żeby żółtko było płynne?