ShareInfo.plKulinariaBułeczki jak ze snu. Piekę je codziennie, bo znikają natychmiast

Bułeczki jak ze snu. Piekę je codziennie, bo znikają natychmiast

REKLAMA
bułki maślane
fot. screen Youtube / @Blitz_recipes_from_Galina

Maślano-drożdżowe bułeczki idealnie sprawdzą się na śniadanie. Czarują wyglądem, maślanym aromatem i smakiem. Stworzysz z nich smakowite kanapki np. do pracy. Robi się je naprawdę łatwo. Ponieważ masz do czynienia z ciastem drożdżowym, to musisz czekać, aż wyrośnie. Jednak cierpliwość popłaca. Daj drożdżom popracować, a wypieki potroją swoją objętość. Koniecznie sprawdź przepis na domowe pieczywo.

REKLAMA

Po świeże pieczywo wcale nie musisz wybierać się do pobliskiej piekarni czy sklepu spożywczego. Zrób je własnoręcznie według tego przepisu. Maślane bułki to prawdziwe niebo w gębie. Puszystą strukturę zawdzięczają drożdżom. W ich skład wchodzą same podstawowe produkty spożywcze, które pewnie masz już w domu, więc ominą cię dodatkowe zakupy. Bułeczki warto upiec w podwójnej ilości, bo wyglądają i pachną obłędnie. Nie wspominając o smaku i cudownie miękkiej konsystencji. Takie pieczywo będziesz chciał jeść codziennie i nie tylko na śniadanie.

Przepis na puszyste drożdżowe bułki

Składniki:
2 jajka
25 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka (250 ml)
2 łyżki cukru
500 g mąki pszennej typ 450 lub 500
trochę soli
100 g masła

Przygotowanie:
Do naczynia wkruszamy drożdże, wsypujemy małą łyżeczkę cukru i rozcieramy oba składniki, wlewamy trochę mleka w temp. pokojowej. Mieszamy i odstawiamy zaczyn.

REKLAMA

Roztapiamy masło, studzimy.

Do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn, płynne masło, pozostały cukier i mleko. Dodajemy jajka i prężnie zagniatamy sprężyste i aksamitne ciasto. Lepimy z niego kulę i okrywamy naczynie szmatką. Odkładamy na półtorej godziny.

Wyrośnięte ciasto znów wyrabiamy i dzielimy na kilkanaście porcji. Ręcznie formujemy kule i po kolei układamy je na formie wysłanej pergaminem.

REKLAMA

Okrywamy bułki szmatką, odkładamy w ciepłe miejsce na 50 min, aby jeszcze podrosły. Z wierzchu smarujemy każdą sztukę rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez 20-25 min. Wypieki powinny studzić się na kratce. Smacznego.

REKLAMA

NAJNOWSZE