Sezon na dynię zbliża się wielkimi krokami. Jeżeli jeszcze nie znacie tej receptury, lepiej szybko ją zapiszcie. Okrągłe, puszyste, słodkie bułeczki o apetycznej żółto-pomarańczowej barwie są zrobione z pysznej sezonowej rośliny, jaką jest niewątpliwie dynia. Domowe wypieki na pewno skradną show także w waszej kuchni. Nic dodać, nic ująć!
Bułeczki dyniowe to jedna z łatwiejszych receptur na swojskie wypieki. Dzięki dodatkowi mleka będą miały przyjemny posmak. Zrobicie je bez wysiłku, nawet jeśli nie macie doświadczenia w tego typu wyrobach. Obłędny smak i przyjemny aromat – to cechy, które zdecydowanie wyróżniają dyniowe bułeczki. Można je spakować do pracy czy szkoły – sprawdzą się fantastycznie jako drugie śniadanie. W dodatku można je posmarować np. konfiturą lub kremem orzechowym.
Przepis na mleczne bułeczki z dyni
Składniki:
100 g upieczonej dyni
100 ml mleka
250 g mąki pszennej jasnej
3-4 łyżki cukru
7 g drożdży instant lub 15 g świeżych drożdży
1 jajko
20 g masła roztopionego
Przygotowanie:
Jeśli mamy świeże drożdże, na początku rozpuszczamy je w mleku. Suche natomiast możemy wymieszać z innymi produktami w naczyniu. Tak więc składniki z dodatkiem drożdży mieszamy i wyrabiamy ciasto – powinno być sprężyste. Odstawiamy je, aby podwoiło objętość – na ok. 1-1,5 godziny. Wyrośniętą masę dzielimy na części (6-8 sztuk), a następnie formujemy bułeczki, które następnie odstawiamy na 15-20 minut, aby jeszcze podrosły. Smarujemy je mlekiem, a potem wkładamy na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Smacznego!