Miłośnicy meksykańskiej, ale nie tylko kuchni z pewnością są fanami klasycznej wersji chili con carne. Dzięki poniższemu przepisowi każdy przygotuje tę potrawę we własnym domu!
W niektórych miejscach na świecie chili con carne uznawane jest za danie typu fast food. W Polsce jednak jest to ciekawa propozycja na obiad, a poniższy przepis jest tego dowodem.
Składniki:
1,5 kg mielonej wołowiny
3 puszki czerwonej fasoli
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów
6 świeżych papryczek jalapeno
1 puszka papryczek chipotle
1 łyżka kuminu
1 łyżka papryki wędzonej
800 ml bulionu
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
różne odmiany papryczek chilli: ancho, mulato, arbol
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mieloną wołowinę podsmażamy na oleju z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Mięso doprawiamy kuminem, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Następnie przekładamy wołowinę do garnka i dorzucamy masę stworzoną z papryczek chili i bulionu. Gotujemy przez godzinę na małym ogniu. Na koniec dodajemy fasolę.
Gotujemy danie przez około 15 minut, aby fasola delikatnie zmiękła. Gotowe chili con carne powinno mieć konsystencję gulaszu. Dobrym dodatkiem do tej potrawy jest ryż lub tortilla.