Chipsy ziemniaczane to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych przekąsek. Okazuje się, że można je z powodzeniem zastąpić inną wersją. Chipsy z makaronu z pewnością podbiją Twoje serce. Sprawdź, jak je przygotować.
Lubimy przekąski, które znakomicie sprawdzają się na imprezę czy seans filmowy. Najczęściej wybieramy różnego rodzaju chipsy. Sięgamy po nie także wtedy, gdy najdzie nas ochota na przegryzienie czegoś pomiędzy posiłkami. Przeważnie są to pełne tłuszczu, soli i kalorii produkty. Świetnym oraz znacznie zdrowszym zamiennikiem gotowych sklepowych chipsów są ich domowe wersje. Czy wiedziałeś, że chipsy możesz przyrządzić również z makaronu?
Przepis na chipsy z makaronu
Do tej receptury najlepiej wybrać makaron w kształcie kokardek (farfalle). Kokardki są dosyć płaskie i przypominają tradycyjne chipsy.
Składniki:
150 g makaronu farfalle
papryka ostra
papryka słodka
czosnek granulowany
płatki drożdżowe nieaktywne
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj w wodzie, a potem go odcedź. Dodaj do niego płatki drożdżowe oraz przyprawy, po czym dokładnie go wymieszaj. Całość przełóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i umieść w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Czas pieczenia wynosi około 17-20 minut.
Domowe chipsy z różnych składników
Chipsy domowej roboty możemy zrobić także z innych składników. Oczywiście najczęściej przyrządzamy je z ziemniaków, ale możemy wykorzystać też owoce i warzywa (np. banany, jabłka, marchewki, buraki). Bardzo oryginalnym pomysłem jest zrobienie chipsów z ogórków – wystarczy je usmażyć i gotowe!