Chłodnik jest jednym z ciekawszych posiłków na wiosenne, coraz cieplejsze dni. Jego walory zdrowotne również są ważne przy wyborze tego dania obiadowego. Poniższy przepis pozwala przygotować pyszną potrawę.
Chłodnik niewątpliwie należy do najprostszych, a jednocześnie najlepszych potraw przygotowywanych w coraz cieplejsze dni. Dzięki poniższemu przepisowi poradzi sobie z nim każdy.
Składniki:
8 ogórków gruntowych
1 butelka kefiru 400 ml
1 jogurt naturalny 350 ml
mały pęczek rzodkiewki
pół pęczka koperku
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. To samo robimy z rzodzkiewkami. Oba warzywa trzemy na tarce o dużych oczkach. Wszystko przekładamy do miski, solimy i dodajemy dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Odstawiamy na parę minut.
Następnie dodajemy butelkę kefiru i jogurt naturalny, a następnie łyżeczkę soku z cytryny, posiekany koperek, posiekany szczypiorek i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy z jajkiem na twardo.