REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaChrupiące chipsy z bobu zrobisz w kilka chwil. Niebo w gębie

Chrupiące chipsy z bobu zrobisz w kilka chwil. Niebo w gębie

Chipsy z bobu
fot. Pixabay

Bób najczęściej smażymy z rozmaitymi dodatkami albo spożywamy w formie gotowanych fasolek. Świetnym pomysłem jest zrobienie z tego warzywa pysznych, chrupiących chipsów, które mogą stanowić ciekawy zamiennik tradycyjnych chrupek ziemniaczanych. Chipsy z bobu są zdrowsze, smaczniejsze, a w dodatku proste w przygotowaniu.

REKLAMA

Klasyczne chipsy z ziemniaków to lubiana i popularna przekąska, która jest jednak dosyć kaloryczna i niezbyt zdrowa. Duże ilości tłuszczu, soli i substancji konserwujących nie wpływają pozytywnie na nasz organizm. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie chipsów samodzielnie – ze zdrowszego bobu.

To głównie smażenie na głębokim tłuszczu powoduje, że chipsy są tak niezdrowe. W poniższym przepisie całkowicie rezygnujemy z tej formy obróbki cieplnej na rzecz gotowania i pieczenia. Dzięki temu nasiona bobu zachowują dużo więcej wartości odżywczych.

Chipsy z bobu – przepis

Składniki:
1 kg bobu
rozmaryn
pieprz cayenne
cukier
oliwa z oliwek
papryka wędzona w proszku
sól

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Bób myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy go do garnka i wlewamy 2 litry wody. Dodajemy łyżeczkę cukru, stawiamy garnek na palniku i gotujemy zawartość około 7 minut. Aby chipsy zachowały swoją strukturę, bobu nie należy przegotować. Gdy warzywo się ugotuje, odsączamy je i rozkładamy na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru wody. Przekładamy bób do naczynia, skrapiamy go oliwą, doprawiamy rozmarynem, solą, sproszkowaną wędzoną papryką i pieprzem cayenne. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C, rozkładamy równomiernie nasiona na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do pieca na 25 minut. Nie zapominamy o mieszaniu bobu – wtedy dobrze się upiecze.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA