Ciasteczka, które są niewiarygodnie kruche i mają niesamowity smak. Idealnie sprawdzą się jako przekąska na świątecznym stole. Ich piękny cynamonowo czekoladowo kawowy zapach nadaje magicznego klimatu wśród pięknie ozdobionego mieszkania świątecznymi dekoracjami. Szukasz najlepszego przepisu na ciasteczka? Chcesz, aby były pyszne i kruche? A więc nie musisz już szukać! Ten przepis na ciasteczka to prawdziwy hit na święta i nie tylko. Ich smak zachwyci każdego!
Kruche ciasteczka z dodatkiem nuty cynamonu, kakao, kawy rozpuszczalnej, kawałków czekolady i orzeszków laskowych. Mają niesamowity smak, a ich zapach unosi się w całym mieszkaniu. Są niewiarygodnie kruche i zdecydowanie to jest ich największą zaletą.
Ciasteczka można ozdobić kolorowym lukrem, różnymi posypkami, cukrem pudrem. Cynamon nadaje ciasteczkom świetnego koloru, zapachu. Kawa rozpuszczalna to dodatek, który bardzo urozmaici i podkreśli ich walory smakowe. Bardzo drobne kawałki czekolady i orzechy dodadzą ciasteczkom charakteru i pięknego wyglądu!
Aby ciasteczka były kruche ważna jest odpowiednia mąka. Mianowicie, najlepiej do tego typu wypieków wybrać mąkę krupczatkę. Kolejną ważną wskazówką jest to, że żółtka trzeba najpierw ugotować na twardo, następnie ostudzić i przetrzeć przez sitko na bardzo drobnych oczkach. Dzięki temu ciasteczka będą nieziemsko kruche!
Ciasteczka, które są niewiarygodnie kruche. Ten przepis to hit na święta!
Składniki:
wychodzi około 20-25 sztuk ciasteczek
» 200 g miękkiego masła
» 225 g mąki pszennej
» 150g cukru pudru
» 2 żółtka
» 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
» 3 łyżki kakao
» 0,5 łyżeczki cynamonu
» szczypta soli
» 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
» czekolada gorzka (4 kostki) + garść orzechów laskowych prażonych
Przygotowanie:
1. Na początku ugotuj jajka na twardo, obierz i ostudź, a później wyjmij żółtka i zetrzyj na tarce. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, a czekoladę pokrój w kosteczkę. Orzechy upraż w piekarniku – około 8-10 min. Pokrój je w drobne kawałeczki.
2. Masło (musi być zimne) ucieraj z dodatkiem cukru, soli i cynamonu, do czasu aż wszystkie składniki się połączą. Możesz zrobić to szybko mikserem.
3.Wyłącz mikser i do masy dodawaj kolejno: starte ugotowane jajko, kawę, kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj drewnianą łyżką. Dodaj pokrojoną czekoladę i orzechy. Wymieszaj delikatnie.
4. Ciasto powinno być bardzo miękkie, delikatne, ale też gęste. Gotową masę na ciastka możesz uformować dowolnie – tak jak lubisz.
5. Po uformowaniu wyłóż ciastka na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj o odstępach pomiędzy nimi – inaczej mogą posklejać się podczas pieczenia.
6. Blachę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. – góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu – na ok. 25 minut.
Upieczone i pięknie pachnące cynamonem i kawą, z dodatkiem kawałków czekolady i orzechów ciasteczka można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub dowolnym dodatkiem.
Koniecznie wypróbuj ten szybki i prosty przepis na niewiarygodnie kruche ciasteczka. Na pewno zachwycą każdego przy świątecznym stole i nie tylko! Smacznego!