Ciasteczka sycylijskie są tak pyszne, że musisz ich wypróbować. Przepis nie zawiera mąki, wystarczy tylko 5 składników i ciasteczka gotowe! Sprawdzą się na każdą okazję, bo są smaczne i dosłownie rozpływają się w ustach.
Te ciasteczka zachwycą każdego smakosza, a zwłaszcza tych najmłodszych. Są wyśmienite, ekspresowe w wykonaniu i idealne do kawy lub herbaty. Przepis jest bardzo prosty, dlatego poradzą sobie z nim nawet najbardziej początkujący kucharze.
Ciasteczka sycylijskie – pyszne i ekspresowe. Przepis
Składniki:
» 250 g mielonych migdałów
» 150 g cukru pudru
» 2 białka jaj
» 1 łyżka miodu – gryczany lub lipowy najlepszy
» skórka z cytryny
Przygotowanie:
Do miski wsyp cukier puder, zmielone migdały, następnie całość wymieszaj. Dodaj białka jaj i dobrej jakości miód, a potem wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Na koniec zetrzyj skórkę z jednej cytryny i dodaj do ciasta, wymieszaj ponownie przez chwilę. Wysyp całość na blat kuchenny i zagniataj ciasto przez kilka minut, aż będzie jednolite i gładkie.
Ciasto podziel na 15 małych kawałków, następnie uformuj z nich kształt okrągłych ciastek. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie układaj ciasteczka.
Piekarnik nagrzej do 160 stopni i piecz ciastka przez 15 minut. Po upieczeniu możesz posypać je cukrem pudrem i gotowe! Smacznego!