Nie masz czasu na gotowanie, a Twój budżet na to przeznaczony obecnie jest niewielki? Jeśli tak, to ten artykuł jest dla Ciebie. Zrób Ciasto 12 łyżek, które jest szybkie, proste, a do tego smaczne i nie obciąży zbytnio Twojego portfela.
Skąd wzięła się nazwa 12 łyżek?
Aby odmierzyć proporcje, wcale nie musisz korzystać z wagi kuchennej, szklanek czy miarek. Wszystko wykonasz przy pomocy łyżki. To wygodne rozwiązanie, szczególnie, wtedy gdy nie masz czasu w kuchni.
Receptura na to ciasto pochodzi z Włoch i jest to klasyczna odsłona tego wypieku, która, zresztą, jest także często modyfikowana. Możemy więc umówić się tak: poznaj standardową wersję, a potem zadecyduj, czy chcesz coś jeszcze do niej dodać.
Przepis na ciasto 12 łyżek
Składniki:
3 jajka
cukier – 12 łyżek
mąka pszenna – 12 łyżek
olej – 12 łyżek
cukier puder – 3 łyżki
mleko – 12 łyżek
szczypta soli
1/2 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Na początku odmierzamy mąkę i proszek do pieczenia, potem obydwa składniki przesiewamy, aby większe grudy się rozpadły. Wówczas mąka będzie napowietrzona, a cały deser niezwykle puszysty.
Do oddzielnego naczynia wbijamy jajka i ucieramy je wraz z cukrem za pomocą trzepaczki lub miksera elektrycznego. Gdy masa stanie się puszysta, to partiami dodajemy do niej przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Nie przerywamy ucierania. Ostatni etap to połączenie masy z olejem, mlekiem i sokiem z połowy cytryny.
W tym momencie powstałą, jednolitą masę przekładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i wkładamy do niego ciasto na 35-40 minut. Później wypiek studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Prawda, że przepis jest bardzo prosty? Teraz możemy udekorować deser według własnych upodobań, np. czekoladą, owocami czy bakaliami. Smacznego.
Czytaj też: Ciastka Alfajores to słodycze warte grzechu. Prościutki przepis