REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto 12 łyżek jest wilgotne i puszyste. Zrobisz je raz dwa!

Ciasto 12 łyżek jest wilgotne i puszyste. Zrobisz je raz dwa!

ciasto
fot. screen Youtube / Cuisine Simple

Nie masz czasu na gotowanie, a Twój budżet na to przeznaczony obecnie jest niewielki? Jeśli tak, to ten artykuł jest dla Ciebie. Zrób Ciasto 12 łyżek, które jest szybkie, proste, a do tego smaczne i nie obciąży zbytnio Twojego portfela.

REKLAMA

Skąd wzięła się nazwa 12 łyżek?

Aby odmierzyć proporcje, wcale nie musisz korzystać z wagi kuchennej, szklanek czy miarek. Wszystko wykonasz przy pomocy łyżki. To wygodne rozwiązanie, szczególnie, wtedy gdy nie masz czasu w kuchni.

Receptura na to ciasto pochodzi z Włoch i jest to klasyczna odsłona tego wypieku, która, zresztą, jest także często modyfikowana. Możemy więc umówić się tak: poznaj standardową wersję, a potem zadecyduj, czy chcesz coś jeszcze do niej dodać.

Przepis na ciasto 12 łyżek

Składniki:
3 jajka
cukier – 12 łyżek
mąka pszenna – 12 łyżek
olej – 12 łyżek
cukier puder – 3 łyżki
mleko – 12 łyżek
szczypta soli
1/2 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

REKLAMA

Przygotowanie:
Na początku odmierzamy mąkę i proszek do pieczenia, potem obydwa składniki przesiewamy, aby większe grudy się rozpadły. Wówczas mąka będzie napowietrzona, a cały deser niezwykle puszysty.

Do oddzielnego naczynia wbijamy jajka i ucieramy je wraz z cukrem za pomocą trzepaczki lub miksera elektrycznego. Gdy masa stanie się puszysta, to partiami dodajemy do niej przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Nie przerywamy ucierania. Ostatni etap to połączenie masy z olejem, mlekiem i sokiem z połowy cytryny.

W tym momencie powstałą, jednolitą masę przekładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i wkładamy do niego ciasto na 35-40 minut. Później wypiek studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Prawda, że przepis jest bardzo prosty? Teraz możemy udekorować deser według własnych upodobań, np. czekoladą, owocami czy bakaliami. Smacznego.

REKLAMA



Czytaj też: Ciastka Alfajores to słodycze warte grzechu. Prościutki przepis

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA