Naszym dzisiejszym pomysłem na deser jest ciasto bez pieczenia Burza Piaskowa. Ten prosty delikates przyrządzisz ekspresowo z kilku przystępnych składników, nie będzie ci potrzebny nawet piekarnik. Burza Piaskowa to bowiem ciasto bez pieczenia, które wygląda nadzwyczajnie, a jeszcze lepiej smakuje. Nie czekaj, tylko przygotuj je w swojej kuchni.
Ciasta bez pieczenia przeważnie składają się z kilku warstw. Z reguły do ich wykonania używa się małych biszkoptów, krakersów czy herbatników, które przekłada się słodkim kremem. Podobnie powstaje też ciasto z poniższej receptury. Specjał ten nie wymaga pieczenia, a robi się go błyskawicznie.
Prosty przepis na ciasto bez pieczenia Burza Piaskowa
Składniki:
1 szklanka mleka
15 dag orzechów laskowych lub włoskich
2 szklanki mleka w proszku
1/4 szklanki cukru
1 duże opakowanie herbatników
250 g miękkiego masła
400 g kremu czekoladowo-orzechowego
ciemna polewa czekoladowa
100 g białej czekolady
100 g masła
Sposób wykonania:
Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i chwilę podprażamy. Następnie przekładamy je na ściereczkę, ocieramy z nich skórkę, a na końcu siekamy dość drobno. Mleko przelewamy do rondelka, wsypujemy cukier, wszystko podgrzewamy, aż kryształki się rozpuszczą, odstawiamy do wystudzenia.
Masło miksujemy, nie przerywając ucierania, dodajemy do niego na zmianę mleko z cukrem oraz mleko w proszku. Blachę (wymiary 24 × 24 cm) wykładamy pergaminem, a później warstwą herbatników. Rozsmarowujemy na nich połowę przyrządzonej masy, przykrywamy warstwą kruchych ciasteczek. Resztę masy miksujemy z kremem czekoladowo-orzechowym. Dorzucamy rozdrobnione orzechy, mieszamy za pomocą łyżki, a potem wykładamy powstały krem na herbatniki. Układamy ostatnią ich warstwę.
Całość polewamy polewą. Aby ją zrobić, najpierw masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy na niewielkim palniku, aż otrzymamy aksamitną masę. Studzimy ją. Ciepłą polewą smarujemy ciasteczka, a wierzch ozdabiamy jeszcze kreskami ciemnej polewy. Deser po ostudzeniu powinien się dobrze schłodzić, najlepiej włożyć go do lodówki.