Rurociąg to wyjątkowe ciasto, które zrobisz z samych prostych składników i w mgnieniu oka – już po 15 minutach możesz cieszyć się smakiem pysznego deseru. Ciasto jest miękkie, niezbyt słodkie i łatwo się kroi. Poza tym nic się nie stanie, gdy zapomnisz włożyć go do lodówki. Dodatkową zaletą receptury jest stylistyka deseru po podzieleniu na porcje. Wygląda tak apetycznie, że nie sposób mu się oprzeć. Przyrządź ten specjał i podaj go swoim bliskim, a będą przeszczęśliwi.
Do ciasta pasują nie tylko rurki czekoladowe z nadzieniem waniliowym, ale także śmietankowym czy innym podobnym – wszystko zależy od Twoich preferencji. Podobnie może być z krakersami, które możesz zamienić na herbatniki. Deser jest prosty w przygotowaniu, więc podołają mu nawet kucharze amatorzy. Najsmaczniejszy jest na drugi dzień, gdy ciasteczka zmiękną, a specjał przejdzie smakami.
Szybki przepis na ciasto rurociąg
Składniki (na blaszkę 20 cm x 35 cm):
500 ml mleka (2 szklanki)
1 opakowanie krakersów solonych (180 g)
ok. 500 g rurek czekoladowych z nadzieniem waniliowym
2 płaskie łyżeczki żelatyny (7 g)
150 g kaszki manny błyskawicznej
500 g serka mascarpone
1/3 szklanki wody (do żelatyny)
Składniki na polewę:
1 łyżka oleju (10 g) (lub 3 łyżki śmietanki 30%)
150 g mlecznej czekolady
kakao (do posypania)
Sposób wykonania:
Dno blaszki wyłóż warstwą krakersów. Żelatynę namocz w chłodnej wodzie, odstaw na 10 minut, a potem rozpuść, delikatnie ogrzewając nad palnikiem (pilnuj, aby żelatyna się nie zagotowała).
Mleko zagotuj, wsyp do niego kaszkę, bez przerwy mieszając (zamiast kaszki błyskawicznej możesz użyć tradycyjnej kaszy manny, ale wtedy nabiał zagotuj z dodatkowymi 2-3 łyżkami cukru oraz cukrem waniliowym). Odstaw wszystko na 3-5 minut, a po tym czasie ponownie mieszaj (np. mikserem) i dodaj roztopioną żelatynę. Wszystko ucieraj robotem, aby żelatyna połączyła się dobrze z kaszką.
Potem powoli zaczynaj dodawać mascarpone. Po dodaniu każdej porcji starannie ucieraj. Istnieje wtedy mniejsza szansa, że masa się zwarzy. Połowę kremu rozsmaruj na słonych ciasteczkach, a na wierzchu umieść rurki, każda obok siebie. Wyłóż na nie resztę masy i ostatnią warstwę krakersów.
Aby zrobić polewę, najpierw czekoladę połam na kawałki, dodaj do niej olej (lub śmietankę) i podgrzewaj do rozpuszczenia. Gdy polewą wystygnie, polej nią deser, a potem posyp go kakao. Smacznego.
Czytaj też: Ciasto z truskawkami i rabarbarem budzi apetyt. Zrobisz je w mig