Ciasto lambada to ciasto na biszkopcie, przełożone masą pomarańczową i śmietanową. Jest pyszne, szybkie, a w dodatku bardzo lekkie i orzeźwiające. Poznaj przepis i wypróbuj!
Przedstawiamy przepis na niecodzienne, ale bardzo pyszne ciasto lambada, które przygotujesz w błyskawicznym tempie. Jest orzeźwiające i aromatyczne, dlatego zachwyci każdego smakosza!
Ciasto lambada – zachwyca smakiem! Przepis
Biszkopt:
» 4 jajka
» 1/2 szklanki mąki pszennej
» 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
» 3/4 szklanki cukru
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 2 łyżki wody
»Masa pomarańczowa:
» 1 litr soku pomarańczowego z kartonu
» 2 budynie waniliowe
» 1,2 szklanki cukru
Masa śmietanowa:
» 1/2 litra śmietany 30 %
» 1/2 szklanki mleka
» 1 czubata łyżka żelatyny
» 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
» czekolada gorzka lub mleczna
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubij na sztywną pianę, a potem dodawaj porcjami cukier puder. Wrzucaj po jednym żółtku, następnie wsyp przesianą mąkę, a na koniec dodaj proszek do pieczenia. Ciasto przelej do blaszki o wymiarach 24×40 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz biszkopt przez 30 minut.
Masa pomarańczowa:
Do garnka wlej szklankę soku i dodaj budynie, następnie wymieszaj. Pozostałą ilość soku wlej do drugiego garnka, dodaj cukier i całość zagotuj. Gdy się zagotuje, wlej od razu rozrobiony wcześniej budyń. Ciągle mieszaj, aż zgęstnieje i od razu wykładaj budyń na upieczony biszkopt. Odstaw do przestudzenia.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuść w gorącym mleku, a śmietanę wlej do miski i ubij na sztywną piankę. Dodawaj porcjami cukier puder. Na koniec dodaj żelatynę, następnie wyłóż całość na warstwie masy budyniowej. Wstaw do lodówki, aż ciasto całkowicie stężeje, wtedy posyp wierzch ciasta startą czekoladą.