Ciasto lekkie jak chmurka to rewelacyjny i przepyszny deser, który przygotujesz w prosty i szybki sposób. Jest tak pyszne i delikatne, że przebija smakiem sernik.
To ciasto składa się z kilku prostych i łatwo dostępnych składników. Wyglądem łudząco przypomina klasyczny sernik. Po upieczeniu jest leciutkie, bardzo puszyste, a smak nie do opisania. Dosłownie rozpływa się w ustach, a w dodatku jest proste w wykonaniu. Poznaj przepis.
Ciasto lekkie jak chmurka i przepyszne w smaku. Przepis
Składniki:
» 4 jaja
» 70 g cukru
» 350 g jogurtu greckiego, bez cukru
» 40 g skrobi kukurydzianej
» 4 g proszku do pieczenia
» skórka z jednej cytryny
» 1 łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek. Do miski z żółtkami wsyp cukier, następnie zmiksuj na bardzo puszystą, jasną masę. Dodaj jogurt grecki bez cukru, skórkę z cytryny i esencje waniliową. Zmiksuj do połączenia się składników, a następnie dodaj przesianą skrobię z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę (co najmniej 10 minut) mikserem na najwyższych obrotach.
Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a potem włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 45 minut. W zależności od piekarnika, warto sprawdzać czy wierzch ciasta się nie przypala. Po upieczeniu zostaw ciasto w wyłączonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Krój i ciesz się przepysznym smakiem. Sprawdź też obłędny przepis na najbardziej czekoladowe ciasto Sachera. Oryginalny przepis znajdziesz tutaj.