REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto mleczne - kremowe, delikatne i błyskawiczne! Poznaj przepis

Ciasto mleczne – kremowe, delikatne i błyskawiczne! Poznaj przepis

Ciasto mleczne
YouTube | Un jour Une recette

Ciasto mleczne jest pysznym deserem, idealnym na każdą okazję. Nie wymaga wiele składników, dlatego przygotujesz je w ekspresowym tempie. Poznaj przepis!

REKLAMA

To ciasto jest tak delikatne, że dosłownie rozpływa się w ustach. Zachwyci smakiem każdego smakosza, nawet tych najmłodszych. Jeśli nie masz pomysłu, a jednocześnie masz ochotę na nieco inne ciasto to koniecznie wypróbuj tego przepisu. Ciasto jest niezwykle kremowe i bardzo delikatne.

Ciasto mleczne – niezwykle pyszne. Przepis

Ciasto mleczne
YouTube | Un jour Une recette

Składniki:

Spód:

» 4 jajka

» 50 g cukru

» 100 g mąki pszennej, przesianej

» 50 g kaszy manny pszennej

Mleko smakowe:

» 40 g cukru

» 1 łyżeczka aromatu waniliowego

» 200 ml mleka

Krem:

» 2 jajka

» 20 g cukru

» 25 g skrobi kukurydzianej

» 15 g przesianej mąki

» 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

» 400 ml mleka

Przygotowanie: 

Spód: do miski wbij jajka, wsyp cukier, a potem całość zmiksuj na puszystą i gładką masę. Dodaj przesianą mąkę i kaszę mannę, następnie wymieszaj do momentu połączenia się składników. Wlej do foremki (25cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a potem piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz spód przez 20 minut – do suchego patyczka.

Mleko smakowe: do garnka wlej mleko, dodaj cukier i aromat waniliowy, a potem podgrzej do czasu rozpuszczenia się składników. Po upieczeniu spodu wyjmij go z piekarnika, porób dziurki na całej powierzchni i polej obficie mlekiem smakowym.

Krem: do miski wbij jajka, wsyp cukier, mąkę kukurydzianą i przesianą mąkę pszenną. Na koniec dodaj aromat waniliowy i wymieszaj energicznie trzepaczką. Dodaj mleko i całość podgrzewaj do momentu, aż cała masa zgęstnieje. Pilnuj jednak, by jej nie przypalić.

Gdy zgęstnieje od razu wyłóż ją na upieczony spód z mlekiem, a potem wyrównaj jej powierzchnię. Posyp mielonymi migdałami i gotowe! Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA