Ciasto mleczne jest pysznym deserem, idealnym na każdą okazję. Nie wymaga wiele składników, dlatego przygotujesz je w ekspresowym tempie. Poznaj przepis!
To ciasto jest tak delikatne, że dosłownie rozpływa się w ustach. Zachwyci smakiem każdego smakosza, nawet tych najmłodszych. Jeśli nie masz pomysłu, a jednocześnie masz ochotę na nieco inne ciasto to koniecznie wypróbuj tego przepisu. Ciasto jest niezwykle kremowe i bardzo delikatne.
Ciasto mleczne – niezwykle pyszne. Przepis
Składniki:
Spód:
» 4 jajka
» 50 g cukru
» 100 g mąki pszennej, przesianej
» 50 g kaszy manny pszennej
Mleko smakowe:
» 40 g cukru
» 1 łyżeczka aromatu waniliowego
» 200 ml mleka
Krem:
» 2 jajka
» 20 g cukru
» 25 g skrobi kukurydzianej
» 15 g przesianej mąki
» 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
» 400 ml mleka
Przygotowanie:
Spód: do miski wbij jajka, wsyp cukier, a potem całość zmiksuj na puszystą i gładką masę. Dodaj przesianą mąkę i kaszę mannę, następnie wymieszaj do momentu połączenia się składników. Wlej do foremki (25cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a potem piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz spód przez 20 minut – do suchego patyczka.
Mleko smakowe: do garnka wlej mleko, dodaj cukier i aromat waniliowy, a potem podgrzej do czasu rozpuszczenia się składników. Po upieczeniu spodu wyjmij go z piekarnika, porób dziurki na całej powierzchni i polej obficie mlekiem smakowym.
Krem: do miski wbij jajka, wsyp cukier, mąkę kukurydzianą i przesianą mąkę pszenną. Na koniec dodaj aromat waniliowy i wymieszaj energicznie trzepaczką. Dodaj mleko i całość podgrzewaj do momentu, aż cała masa zgęstnieje. Pilnuj jednak, by jej nie przypalić.
Gdy zgęstnieje od razu wyłóż ją na upieczony spód z mlekiem, a potem wyrównaj jej powierzchnię. Posyp mielonymi migdałami i gotowe! Smacznego!