Ciasto na pierogi może przysporzyć wielu nerwów osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę w kuchni. Często nie wychodzi i rozwala się podczas gotowania. Dziś przedstawiamy najlepszy przepis, który wyjdzie każdemu!
Ciasto na pierogi wbrew pozorom nie zawsze nam wychodzi. Bywa, że jest zbyt twarde lub rozgotowuje się. Na szczęście nadchodzimy z przepisem, który daje gwarancję na pyszne ciasto pierogowe. Dodając ulubione nadzienie, pierogi będą smakowały wybornie! Zachwycą Ciebie i Twoich gości!
Ciasto na pierogi – najlepszy przepis
Składniki:
– 500g mąki
– 2 jajka
– 200 ml gorącej wody
– 2 łyżki miękkiego masła
– 1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać i wysypać na stolnicę, następnie zrobić wgłębienie i dodać do niego masło, jajko i sól. Siekaj ciasto stopniowo i jednocześnie dodawaj gorącą wodę, potem wyrabiaj ręcznie przez 10 minut.
Gotowe, wyrobione ciasto przykryj, następnie odstaw na 10 minut. Ciasto jest gotowe, więc możesz lepić swoje pierożki z ulubionym farszem!
Smacznego!