Ciasto orzechowe ze starej, niemieckiej gazety zachwyci smakiem każdego smakosza. Jest szybkie w przygotowaniu i idealne do kawy. Poznaj przepis.
Jeśli nie masz pomysłu na pyszne ciasto, koniecznie wypróbuj przepisu z niemieckiej gazety. Kiedyś robiono je co każdą niedzielę. Przepis jest prosty i z pewnością zachwyci wielu smakoszy.
Ciasto orzechowe ze starej gazety niemieckiej. Przepis
Składniki: blacha do pieczenia 34 cm x 22 cm
Ciasto:
» 200 g niesolonego masła, temperatura pokojowa
» 100 g cukru
» 5 białek
» 5 żółtek
» szczypta soli
» 100 ml mleka
» 300 g mąki uniwersalnej
» 16 g proszku do pieczenia
» 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
Nadzienie orzechowe:
» 200 g niesolonego masła
» 140 g cukru
» 200 g mlecznej czekolady
» 100 ml mleka
» 100 g orzechów laskowych, posiekanych
» 50 g migdałów, posiekanych
Dodatkowo:
» 50 g posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Ciasto: białka jaj ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło wrzuć do szklanej miski, a potem dodaj cukier i ubij mikserem na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku i ciągle miksuj. Wlej mleko, a potem wsypuj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Podziel masę na dwie równe części, następnie do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj. Masę jasną przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a potem piecz w 180 stopniach przez 10-12 minut. Wyjmij ciasto z blachy i upiecz tak samo drugą porcję – kakaową.
Krem: mleczną czekoladę wrzuć do szklanej miski, następnie dodaj masło i mleko. Podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystko się dobrze rozpuści i połączy. Wrzuć posiekane orzechy laskowe, a następnie dodaj posiekane migdały. Schłodź krem, aż zrobi się lekko gęsty, a potem wyłóż połowę porcji na ciemny, kakaowy spód. Przykryj jasnym blatem i wyłóż drugą porcję nadzienia. Wyrównaj i posyp wierzch posiekanymi orzechami laskowymi.