REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto Pawie Oczy to mój ulubieniec. Łatwe i zawsze wychodzi

Ciasto Pawie Oczy to mój ulubieniec. Łatwe i zawsze wychodzi

Ciasto Pawie Oczy
fot. screen Youtube / Henia Foks

Niektórym łatwiej wychodzą desery niż dania wytrawne i odwrotnie. Jeśli należysz do tej pierwszej grupy, to ciasto Pawie Oczy przygotujesz bezbłędnie. Osoby, które nie mają fachu w ręku, też upieką smakołyk bez problemu. Misterny wypiek ma bardzo prosty skład. Wygląda fenomenalnie, a smaku nie da się opisać słowami. Poznaj przepis Heni Foks na ciasto Pawie Oczy.

REKLAMA

Przepis sławnej blogerki kulinarnej polecany jest wszystkim łasuchom, którzy lubią warstwowe przekładańce, ale nie chcieliby spędzać całego dnia w kuchni nad jego przygotowaniem. Słodycz składa się z biszkoptu, kremu maślano-śmietanowego, delicji, dżemu owocowego i okrągłych biszkoptów. Od podstaw wystarczy zrobić tylko biszkopt i krem. Pracy jest niewiele, a ciasto zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. Ma ogromną przewagę nad wszystkimi wyrobami z cukierni. Koniecznie zrób je na dla swoich domowników. Zobaczysz, że zniknie z talerzyka w mgnieniu oka.

Przepis na ciasto Pawie Oczy

Lista składników:
Biszkopt:
● 3 duże jajka,
● 3/4 szklanki cukru,
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
● 1 szklanka mąki pszennej,
● 1/2 szklanki mleka,
● 1/2 szklanki oleju.

Krem:
● 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
● 3/4 szklanki cukru,
● 20 dkg masła,
● 4 łyżki dżemu,
● ciasteczka delicje,
● biszkopty okrągłe,
● starta czekolada.

REKLAMA

Wykonanie:
Biszkopt: jajka wybij do miski, wsyp cukier i ubijaj na puszyste ciasto. Dodawaj mleko i olej, a potem mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Masą wymieszaj i przelej do blachy o wymiarach 27 x 17 cm pokrytej pergaminem. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i piecz biszkopt przez pół godziny.

Krem: masło w temperaturze pokojowej ucieraj z cukrem do momentu, aż zbieleje. Następnie dodawaj po łyżce śmietany i mieszaj robotem na pulchną masę.

Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój poziomo na dwa blaty. Obydwa posmaruj masą, ale trochę zostaw do dekoracji. Okrągłe biszkopty po kolei smaruj konfiturą, a potem przyklejaj do delicji. Podwójne ciastka układaj na kremie (czekoladową polewą do góry).

REKLAMA

Przykryj drugą częścią ciasta (kremem do dołu), lekko dociśnij. Wierzch deseru posmaruj pozostałą porcją masy i posyp wiórkami czekolady, a potem wstaw do chłodziarki na kilka godzin. Smacznego.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA