Ciasta bez pieczenia są deserem, na który decyduje się wiele osób. Ich zaletą jest prostota w przygotowaniu, ale także pyszny smak. Poniższy przykład ciasta Rafaello jest tego świetnym przykładem!
Składniki:
1 litr mleka
3 budynie waniliowe
1 szklanka cukru
600 g herbatników
200 g masła
250 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
W szklance mleka rozpuszczamy 3 budynie, a pozostałą ilość mleka gotujemy z cukrem. Do wrzącego mleka dodajemy budynie i energicznie mieszamy, po czym gotujemy jeszcze 2 minuty i odstawiamy do ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Na blasze wykładamy papier do pieczenia i ściśle układamy pierwszą warstwę herbatników, po czym przykrywamy ją 1/4 kremu. Postępujemy tak samo w przypadku następnych warstw. Na samą górę posypujemy wiórki kokosowe. Ciasto wkładamy na 12 godzin do lodówki.