Ciasta bez pieczenia to koło ratunkowe dla osób, które nie umieją piec lub nie mają piekarnika. Śnieżynka jest deserem, który pożądaną formę osiąga dzięki galaretce i lodówce. Wygląda jak wypiek z luksusowej cukierni. Nie musisz mieć fachu w ręku, by go zrobić. Minimum składników i chwila czasu – to wystarczy. Zajrzyj do przepisu cenionej YouTube’rki Heni Foks.
Rodzinne przyjęcia nie mogą obejść się bez słodkich wypieków. Ten zrobisz szybko i bez pieczenia
Święta zapasem. W czasie rodzinnych spotkań na wystawny stół trafią ryby, sałatki, pierogi, bigos, zupa grzybowa czy barszcz czerwony. W otoczeniu wytrawnych przekąsek i dań znajdą się też słodkości. Warto ugościć rodzinę nie tylko domowym makowcem czy sernikiem. Zainspiruj się przepisem Heni Foks i przygotuj wyjątkowe ciasto Śnieżynka.
Przepis Heni Foks na ciasto ŚNIEŻYNKA
Składniki:
• herbatniki czekoladowe,
• 1 kg sera z wiaderka,
• 200 ml śmietany 30%,
• pół szklanki cukru,
• 1 szklanka wrzącej wody,
• 2 galaretki przezroczyste lub o ulubionym smaku,
• garść prażonych migdałów.
Wykonanie:
● Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy i studzimy.
● Zimną kremówkę ubijamy z cukrem na sztywną masę.
● Przekładamy do niej biały ser, miksujemy na jednolite ciasto bez grudek.
● Etapami dodajemy do niego chłodną galaretkę, znów mieszamy mikserem.
● Dno blachy wykładamy pergaminem i układamy spód z herbatników.
● Na ciastkach rozprowadzamy gotową masę, wygładzamy z wierzchu. Dekorujemy deser migdałami (lub inną posypką) i wstawiamy do chłodziarki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wtedy idealnie stężeje.