Najnowsze ciasto z przepisu popularnej YouTuberki nosi nazwę “Szmaragd”. Wygląda przeuroczo i z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom swojskich wypieków. Przypomina sernik, ale fragmenty szmaragdowej galaretki w środku masy serowej, czynią go czymś znacznie lepszym. Ciasto „na bogato” udaje się za każdym razem i nie jest zbyt pracochłonne, więc warto wypróbować poniższy przepis, którego autorką jest Henia Foks.
Ciasto „Szmaragd” cieszy oko i kubki smakowe
Przepisów dobre ciasta nigdy dość. W swoim notatniku koniecznie zapisz jeszcze ten. Jest jedyny w swoim rodzaju i na pewno zasługuje na kulinarnego Oskara. Zauroczy cię gładka konsystencja ciasta, która rozpływa się w ustach w trakcie degustacji. Spód też jest niczego sobie. Miękki, puszysty i zawsze dobrze wypieczony. Ciasto Szmaragd możesz zaserwować gościom, domownikom lub zrobić go na jakąś uroczystość (np. komunię, urodziny czy rocznicę ślubu). Każdy solenizant będzie nim zachwycony!
Przepis na ciasto „Szmaragd”
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
100 g rozpuszczonego masła
½ szklanki cukru
½ szklanki mleka
2 łyżki kakao
½ szklanki oleju
Składniki na krem:
200 ml śmietanki 30%
1 kg sera z wiaderka
¾ szklanki cukru
3 galaretki zielone
2 galaretki zielone
Wykonanie:
Ucieramy jajka z cukrem i odrobiną soli, aż będą puszyste. Dodajemy mleko, płynne masło, kakao i olej, wszystko mieszamy robotem. Następnie przekładamy do masy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, łączymy dalej na spójne ciasto. Przelewamy je do blaszki wyścielonej w środku pergaminem, wyrównujemy i pieczemy w 170°C przez pół godziny. Wypiek wyjmujemy z piekarnika i usuwamy nożem cieniutką warstwę z powierzchni, a potem ją kruszymy.
W 1 szklance wody roztapiamy 3 galaretki, studzimy. Gdy zacznie lekko tężeć, miksujemy ją z twarogiem.
W 2 szklankach wody roztapiamy 2 pozostałe galaretki i odstawiamy do stężenia.
Miksujemy śmietankę, potem dodajemy do niej masę z twarogu i galaretki, mieszamy.
Powstały krem umieszczamy na upieczonym cieście i układamy etapami galaretkę, wykonujemy czynność dwukrotnie. Z wierzchu deser przystrajamy kruszonką (wcześniej odciętą z upieczonego ciasta). Wkładamy placek do chłodziarki na całą noc.