Toffi to ciasto, które uświetni przyjęcia, spotkania rodzinne i imprezy. Warto je upiec na zbliżające się święta. Zawsze wszystkim smakuje i znika z formy momentalnie. Dzięki dodatkowi masy krówkowej z puszki deser jest wyborny. Składa się z dwóch miodowych blatów, między którymi znajduje się krem o smaku waniliowym. Kajmak obecny jest na wierzchu, a dopełnieniem są chrupiące migdały. Spróbuj przepisu na obłędne ciasto Toffi.
Domowe ciasto wygląda jak dzieło wykonane przez doświadczonego cukiernika. Tak naprawdę jest łatwe do zrobienia, a niezbędne składniki są na każdą kieszeń.
Jeśli masz ochotę na deser Toffi, znajdź chwilę wolnego czasu i stwórz go dla swoich bliskich. Zachwyci podniebienia nawet największych niejadków.
Przepis na ciasto Toffi
Składniki:
500 g mąki pszennej
2 jajka
15 dag miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki cukru
pół kostki margaryny
Masa:
2 torebki budyniu waniliowego
500 ml mleka
pół szklanki cukru
1 śmietanka kremówka 30%
2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
płatki migdałów
masa krówkowa
Wykonanie:
Wszystkie sześć składników na ciasto połącz ze sobą i zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj je w kulę i przekrój ją na pół. Jedną i drugą wylep spore formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez 20 minut.
1/2 porcji mleka gotuj w rondelku, a w reszcie nabiału rozpuść cukier i proszki budyniowe, przelej na wrzące mleko. Mieszaj na gęstą masę i ostudź ją.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.
Kremówkę ubijaj i przekładaj do niej partiami chłodny krem budyniowy oraz żelatynę.
Powstałą masę rozsmaruj na blacie w formie, umieść na wierzchu drugi blat i rozprowadź na nim kajmak, a potem posyp deser płatkami migdałów. Smacznego.