REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto z jabłkami w 10 min. Użyj papierówek i tej 1 przyprawy

Ciasto z jabłkami w 10 min. Użyj papierówek i tej 1 przyprawy

ciasto z papierówkami
fot. screen Youtube / Jessis Dream Cakes / ilewazypl

Pachnące jabłkami ciasto to spełnienie marzeń każdego miłośnika swojskich wypieków. Kawałek smacznego deseru z filiżanką kawy do popicia wystarczy za wszystko. Poza tym zawsze warto mieć pod ręką coś słodkiego do jedzenia. Gdy odwiedzą cię przyjaciele czy krewni, raczej nie podasz im ciastek z paczki. Każdy będzie pod wrażeniem domowego wypieku, bo rządzą w nim uwielbiane papierówki. Pierwsze sezonowe okazy spadły już z drzew, więc warto uzbierać kilkanaście sztuk i przygotować słodką pyszność według tego prostego przepisu.

REKLAMA

Ciasto z papierówkami umili wakacyjne popołudnia

Ciasto z sezonowymi owocami jest wilgotne, pyszne i w sam raz słodkie. Miękkie, aromatyczne jabłuszka wystarczy zetrzeć na tarce lub pokroić na mniejsze kawałki, otoczyć cynamonem, a potem połączyć z ciastem i upiec.

Sezonowy rarytas sprawdzi się świetnie na deser. Koniecznie zapisz ten przepis i testuj przez całe lato. Po sezonie papierówkowym wcale nie musisz rezygnować z pieczenia ciasta. Po prostu odmianę jabłek wymień na inną (np. lobo, antonówka). Koniecznie dodaj do nich cynamon. Przyprawa ta wspaniałe komponuje się z lekko kwaśnymi owocami.

Jak zrobi ciasto z papierówkami?

Potrzebujesz:
5 dużych jajek
250 g masła bądź margaryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 czubate łyżeczki mielonego cynamonu
1,5 – 2 kg papierówek
2,5 szklanki maki pszennej tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru do wypieków

REKLAMA

Przygotowanie:
Obieramy jabłka i kroimy na mniejsze cząstki lub ścieramy na tarce. Wrzucamy owoce do naczynia i posypujemy cynamonem, mieszamy i na razie odkładamy.

W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem waniliowym i cukrem do wypieków przy pomocy robota pracującego na maksymalnych obrotach. Powinna powstać jasna i pulchna masa. Łączymy ją z jajkami, przekładając jedno po drugim. Do mieszanki przesiewamy mąkę wraz z proszkiem i znów ucieramy do połączenia. Dokładamy papierówki i mieszamy łyżką.

Ciasto przekładamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Powierzchnię wygładzamy i wstawiamy deser do rozgrzanego piekarnika. W temp. 180°C pieczemy go 40-50 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już się upiekło). Wypiek przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, smacznego.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA