Pachnące jabłkami ciasto to spełnienie marzeń każdego miłośnika swojskich wypieków. Kawałek smacznego deseru z filiżanką kawy do popicia wystarczy za wszystko. Poza tym zawsze warto mieć pod ręką coś słodkiego do jedzenia. Gdy odwiedzą cię przyjaciele czy krewni, raczej nie podasz im ciastek z paczki. Każdy będzie pod wrażeniem domowego wypieku, bo rządzą w nim uwielbiane papierówki. Pierwsze sezonowe okazy spadły już z drzew, więc warto uzbierać kilkanaście sztuk i przygotować słodką pyszność według tego prostego przepisu.
Ciasto z papierówkami umili wakacyjne popołudnia
Ciasto z sezonowymi owocami jest wilgotne, pyszne i w sam raz słodkie. Miękkie, aromatyczne jabłuszka wystarczy zetrzeć na tarce lub pokroić na mniejsze kawałki, otoczyć cynamonem, a potem połączyć z ciastem i upiec.
Sezonowy rarytas sprawdzi się świetnie na deser. Koniecznie zapisz ten przepis i testuj przez całe lato. Po sezonie papierówkowym wcale nie musisz rezygnować z pieczenia ciasta. Po prostu odmianę jabłek wymień na inną (np. lobo, antonówka). Koniecznie dodaj do nich cynamon. Przyprawa ta wspaniałe komponuje się z lekko kwaśnymi owocami.
Jak zrobi ciasto z papierówkami?
Potrzebujesz:
5 dużych jajek
250 g masła bądź margaryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 czubate łyżeczki mielonego cynamonu
1,5 – 2 kg papierówek
2,5 szklanki maki pszennej tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru do wypieków
Przygotowanie:
Obieramy jabłka i kroimy na mniejsze cząstki lub ścieramy na tarce. Wrzucamy owoce do naczynia i posypujemy cynamonem, mieszamy i na razie odkładamy.
W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem waniliowym i cukrem do wypieków przy pomocy robota pracującego na maksymalnych obrotach. Powinna powstać jasna i pulchna masa. Łączymy ją z jajkami, przekładając jedno po drugim. Do mieszanki przesiewamy mąkę wraz z proszkiem i znów ucieramy do połączenia. Dokładamy papierówki i mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Powierzchnię wygładzamy i wstawiamy deser do rozgrzanego piekarnika. W temp. 180°C pieczemy go 40-50 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już się upiekło). Wypiek przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, smacznego.