REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto ze śliwkami do kawy i plotek. Zrobisz je szybko i bez...

Ciasto ze śliwkami do kawy i plotek. Zrobisz je szybko i bez użycia miksera

ciasto ze śliwkami
fot. screen Youtube / Przepiski

Podajemy prosty przepis na najsmaczniejsze ciasto ze śliwkami. O tej porze roku świeże owoce można kupić po bardzo atrakcyjnej cenie, więc nie możesz tego przegapić. Ciasto jest tak dobre, że zniknie z formy błyskawicznie. A jeśli masz sporą rodzinę, to najlepiej od razu upiecz dwie blachy. Efekt powala na łopatki. Deser zawsze się udaje, jest wilgotny i przepyszny. Zrobisz go raz-dwa, bez użycia miksera.

REKLAMA

Śliwki, czyli sezonowe dobro

Z jesienią kojarzą nam się nie tylko dynie, winogrona czy jabłka. Śliwki to też atrybut tej pory roku. Są soczyste i smaczne, więc niemal każdy za nimi przepada. Te owoce mają wiele wartości zdrowotnych – są źródłem błonnika pokarmowego i wzmacniają nasz układ odpornościowy. Jesienią ma to duże znaczenie, bo robi się coraz chłodniej i jesteśmy bardziej podatni na infekcje.

Polecamy recepturę na bardzo proste w wykonaniu ciasto ze śliwkami. Do jego przygotowania nie potrzebujesz miksera. Zrób je jeszcze w tym tygodniu, a bliscy będą ci wdzięczni. Na pewno każdy poprosi o kolejną porcję.

Proste ciasto ze śliwkami – przepis krok po kroku

Składniki:
1 kg śliwek
1 szklanka kaszy manny
1 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka drobnego cukru
cynamon
masło
cukier puder

REKLAMA

Sposób wykonania:
Do naczynia dodaj kaszę, mąkę, proszek do pieczenia i cukier, całość starannie wymieszaj. Podziel sypkie składniki na trzy porcje. Śliwki pozbaw pestek i pokrój owoce na pół.

Na formę wsyp ⅓ części suchej mieszanki z naczynia, dodaj warstwę startego masła (nada ciastu wilgotność) i umieść dwie warstwy śliwek (deser będzie soczystszy) i oprósz je cynamonem.

Następnie pokryj je kolejną warstwą suchych produktów, znów rozmieść starte masło i ułóż podwójną warstwę owoców. Posyp je cynamonem i wysyp resztę suchej mieszanki. Przykryj ją startym masłem.

REKLAMA

Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez godzinę, a później wyjmij i ostudź. Wypiek możesz udekorować cukrem pudrem. To smakowity pomysł na deser po obiedzie lub dodatek do porannej kawy.



Na naszej stronie znajdziesz mnóstwo innych przepisów na specjały ze śliwkami. Polecamy knedletartę i powidła.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA