Smak lata: knedle ze śliwkami wg przepisu Wachowicz. Znikają ze stołu w 5 minut

Ewa Wachowicz i knedle ze śliwkami
fot. Facebook / Ewa Wachowicz / screen Youtube / Jackys Rezeptewelt

Knedle ze śliwkami mogą być podane zarówno na deser, jak i na obiad. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na ten specjał. Gdy zamkniesz w cieście soczyste owoce, potrawa zyska letnie oblicze i wspaniale orzeźwi kubki smakowe. Poznaj recepturę na pyszne knedle ze śliwkami.

REKLAMA

Ewa Wachowicz wciąż zaskakuje nas awangardowymi przepisami i nierzadko odtwarza smaki z dzieciństwa. Jednak ta receptura na kluski ma pionierski akcent. Kucharka swoje kluski obtacza w panierce orzechowej, otrzymując cudowną chrupkość. Co więcej, danie serwuje w delikatnym sosie. Taka kompozycja nie ma sobie równych. Latem sięgajmy po świeże owoce, a zimą możemy zastąpić je mrożonymi. Jako nadzienie doskonale sprawdzą się nie tylko śliwki, ale również suszone morele.

Przepis Ewy Wachowicz na bajeczne knedle ze śliwkami

Składniki:
Ciasto na knedle:
2 jajka
400 g tłustego białego sera
30 g masła
60 g cukru (ewentualnie syropu klonowego lub miodu)
sok z ½ cytryny
½ laski wanilii
200 g bułki tartej

REKLAMA

Nadzienie:
cukier (może być trzcinowy)
8 śliwek

Panierka:
100 g masła
150 g orzechów włoskich lub laskowych
70 g cukru

Sos:
sok z 2 cytryn
około 15 śliwek (np. węgierek)
cukier do smaku
½ laski wanilii

Wykonanie:
Na sos: myjemy śliwki, przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy owoce na małe cząstki. Wrzucamy je do garnka, dodajemy (na wstępie) łyżkę cukru lub innego słodkiego produktu, ziarenka z połowy laski wanilii, a także sok z cytryny. Włączamy gaz i podgrzewamy, aby cukier się roztopił. Potem trzymamy śliwki na średnim płomieniu przez kilkadziesiąt minut (czasami mieszamy) – powinny się rozpaść i wyglądać jak mus.

REKLAMA

Przyrządzamy ciasto. Najpierw odciskamy biały ser z nadmiaru płynu, a potem przekładamy go do naczynia, dodajemy ziarenka z połowy laski wanilii oraz całe jajka – wszystko miksujemy na aksamitne ciasto. Dodajemy sok z cytryny, cukier, bułkę tartą i masło. Mieszamy wszystko ręką lub łyżką na jednolitą masę. Naczynie z ciastem zawijamy folią spożywczą i wkładamy do chłodziarki na pół godziny.

W międzyczasie robimy panierkę. Na patelnię dajemy masło, wsypujemy cukier i mieszamy, aby składniki się rozpuściły. Na końcu wrzucamy zmielone orzechy i podsmażamy, często mieszając, aż powstanie złota panierka.

Myjemy śliwki, przekrawamy na pół, delikatnie posypujemy cukrem i odkładamy. Wyjmujemy ciasto z chłodziarki, odrywamy porcje jednakowej wielkości, tworzymy kule, delikatnie spłaszczamy i do wnętrza wciskamy śliwki, na koniec zlepiamy brzegi ciasta.

Knedle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy. Gdy wypłyną na powierzchnię, trzymamy je jeszcze przez 2 minuty, a potem – jeszcze ciepłe – obtaczamy panierką orzechową i serwujemy z dodatkiem sosu. Smacznego.



Czytaj też: Szybkie i proste krokiety na słodko. Nie musisz już smażyć naleśników

Podziel się: