Ciasto ze śliwkami to królewski wypiek, którego nie może zabraknąć w Waszym letnim menu. Ładnie wyrasta, wspaniale pachnie i jest wyborne. Uświetni każde letnie popołudnie. Ten niesamowity przepis dostałam niedawno od swojej babci i postanowiłam podzielić się nim z Wami. Drożdżówka z dodatkiem sezonowego owocu jest obłędna. Tego lata musisz ją koniecznie przygotować. Poznaj przepis.
Najlepszy wypiek pod słońcem
Ciasto drożdżowe jest lekkie i puszyste jak chmurka. Słodycz i mnóstwo smakowitych owoców to kolejne atuty – wypiek z receptury mojej babci jest bezkonkurencyjny. Przepis dostałam ponad miesiąc temu i od tamtej pory upiekłam drożdżówkę już kilka razy. Moja rodzina ją uwielbia.
Jeśli chcesz, to możesz nieco zmodyfikować poniższą recepturę. Zamiast mleka użyj napoju sojowego.
Przepis babci na pyszne ciasto ze śliwkami
Składniki na ciasto:
165 g cukru
250 ml ciepłego mleka
60 g świeżych drożdży
4 duże jaja
80 g masła lub margaryny
750 g mąki pszennej tortowej
Składniki na masę śliwkową:
1 płaska łyżeczka cynamonu bądź kardamonu
10-20 g cukru (można nie dodawać)
500 g śliwek
Składniki na kruszonkę:
75 g mąki pszennej
50 g masła lub margaryny
50 g cukier
Sposób przygotowania:
Na początku wkrusz drożdże do sporego naczynia. Dodaj 2 łyżki cukru i tyle samo mąki pszennej. Te dwa produkty wcześniej odmierz i konkretne ilości weź z przyszykowanej porcji. Następnie wlej ciepłe mleko i zacznij mieszać, aby drożdże się roztopiły.
Masło (margarynę) przełóż na suchą patelnię i rozpuść, a potem odstaw do wystygnięcia. W misce połącz cukier z jajkami i przelej mieszankę do naczynia z drożdżami. Dodaj zimny tłuszcz, wymieszaj na zwartą masę. Na samym końcu dodaj resztę mąki i znów wszystko połącz. Tak przyrządzone ciasto przenieś do blachy wyścielonej papierem pergaminowym, przykryj i odłóż na 10 minut.
Kiedy ciasto wyrasta, możesz zabrać się za usuwanie pestek ze śliwek. Wsyp do nich dodatki. Umieszczaj owoce na masie w formie, delikatnie je dociskając.
Wszystkie składniki na kruszonkę rozrób, a następnie obsyp nią równomiernie wierzch deseru. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 45 minut. Smacznego.
Jak serwować wypiek ze śliwkami?
Ciasto z owocami doskonale smakuje w towarzystwie kawy lub czarnej herbaty. Moja babcia kroi je i smaruje masłem, a czasami też swojskim dżemem.
Czytaj też: Ciasto jogurtowe z morelami. Ten przepis wpadnie do czołówki twoich ulubionych