Co można zrobić z przejrzałych bananów? Często jest tak, że kupujemy większą ilość bananów i niektóre z nich robią się szybko przejrzałe, albo leżą zbyt długo, bo o nich zapomnieliśmy. Nie trzeba ich wyrzucać, bo okazuje się, że można przygotować z nich pyszne placuszki albo naleśniki!
Banany to owoce, które są bardzo słodkie i pyszne. Uwielbiają je zwłaszcza dzieci. Czasem kupuje się je w większej ilości i zapominamy o nich, wtedy robią się ciemne i mocno przejrzałe. Wtedy najczęściej wyrzucamy je do kosza – od dzisiaj już tego nie zrobisz! Można je wykorzystać i przygotować pyszne placuszki śniadaniowe albo naleśniki. Poznaj te dwa rewelacyjne przepisy i koniecznie zapisz je na dłużej!
Co można zrobić z przejrzałych bananów? Te przepisy sprawią, że już nigdy nie wyrzucisz ich do kosza!
Placuszki śniadaniowe z przejrzałych bananów
Składniki:
» 1 banan
» 4 czubate łyżki mąki pszennej
» 1 łyżka cukru
» 2 czubate łyżki mascarpone lub 3 gęstego jogurtu
» 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
» 3 duże jajka
» olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka i serek mascarpone/jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj na puszystą masę przez 2 minuty. Dodaj serek mascarpone lub jogurt i wymieszaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a potem wsyp do masy i zmiksuj, do momentu, aż nie będzie grudek.
Patelnię rozgrzej z dodatkiem niewielkiej ilości oleju, a banany pokrój w cienkie plasterki. Ciasto nabieraj łyżeczką i wrzucaj na patelnię, potem na wierzchu każdego placuszka ułóż 4 plasterki bananów. Smaż z jednej strony przez około minutę, a następnie szybkim ruchem przewróć je na drugą stronę. Po usmażeniu posyp placki bananowe cukrem pudrem. Smacznego!
Naleśniki z przejrzałych bananów
Składniki:
» 1 banan
» 2 jajka
» 1 i 1/2 szklanki mleka
» 1 szklanka mąki pszennej
» 2 łyżki cukru + szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Banany obierz ze skórki, a potem pokrój w plasterki i zmiel w blenderze, albo rozgnieć dokładnie widelcem. Przełóż do miski, a następnie dodaj jajka, szczyptę cynamonu, wlej mleko i dodaj cukier. Całość zmiksuj przez chwilę, aż składniki się połączą. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, a potem smaż naleśniki przez kilka minut z obu stron. I gotowe! Najlepiej smakują z nutellą i bitą śmietaną. Smacznego!