Rosół z nietypowym składnikiem. Przepis Doroty Szelągowskiej

Dorota Szelągowska i rosół
fot. Facebook / Dorota Szelągowska / screen Youtube / Polish Your Kitchen

Pyszny i esencjonalny rosół spodoba się każdemu. Popularna telewizyjna prezenterka, Dorota Szelągowska jakiś czas temu zdradziła recepturę swojego współpracownika na fenomenalny rosół z dodatkiem anyżu. Niestandardowy składnik nadaje potrawie aromatu i sprawia, że nabiera wyrazistości. Jak ugotować rosół z anyżem?

REKLAMA

Do znanej wszystkim zupy można wrzucić mnóstwo przypraw. Wybór mięsa także jest szeroki. Dzięki recepturze ujawnionej przez Dorotę Szelągowską przyrządzicie wyjątkowy rosół, który na pewno posmakuje wszystkim. Zapraszamy po przepis.

Przepis Doroty Szelągowskiej na rosół z anyżem

Składniki:
1 porcja pręgi wołowej
1 ogon wołowy
3 skrzydełka kacze lub 4 skrzydełka z kurczaka
1 kawałek szpondru wołowego
1 niewielki por
3 mniejsze pietruszki
1 niezbyt duży seler
1 większa cebula
4 średnie marchewki
pół łyżki sosu rybnego
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
4-5 ziaren ziela angielskiego
2-3 gałązki świeżego lubczyku
1 duża gwiazdka anyżu
3-4 liście laurowe
4-5 średnich suszonych grzybów
pół łyżki sos Worcestershire
5 goździków
pieprz i sól do smaku
1-2 łyżka sosu sojowy

REKLAMA

Wykonanie:
Mięso umieść w dużym garnku (o pojemności ok. 7 l), wrzuć liście laurowe, suszone grzyby i ziele angielskie. Wszystko zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym gazie przez 2-2,5 godziny, regularnie wyławiając szumowiny.

Piekarnik rozgrzej do temp. 230°C. Wszystkie warzywa korzeniowe obierz, posmaruj oliwą i umieść na blasze z papierem do pieczenia. Połóż także cebulę w łupinie, na końcu wszystkie składniki posyp pierzem i solą. Jarzyny piecz w piekarniku do zrumienienia, możesz je chociaż raz obrócić, wtedy przypieką się całościowo. Wyjmij je z urządzenia i wrzuć do garnka z mięsem. Dodaj także goździki, lubczyk oraz anyż.

REKLAMA

Gotuj zupę jeszcze przez 60 minut, a potem przecedź ją przez sito wyścielone gazą. Odłóż 1 marchewkę, a resztę jarzyn wyciśnij, aby wydobyć z nich pełnię smaku. Zupę serwuj z makaronem oraz pokrojonym warzywem. Koniecznie oprósz danie natką pietruszki, możesz też dodać grzybki, jeśli za nimi przepadasz, smacznego.

Podziel się: