Wśród najpopularniejszych dodatków do obiadów, surówki zdecydowanie cieszą się dużą popularnością. Bardzo ciekawą propozycją jest podanie surówki z cukinii, która zachwyci wszystkich domowników.
O dziwo surówka z wykorzystaniem surowej cukinii nie jest zbyt popularna – niewiele osób decyduje się na ten smak. Warto jednak spróbować tego przepisu i przekonać się, że taka forma tego warzywa jest znakomita.
Składniki:
mała cukinia
1/2 kapusty pekińskiej
1/4 cebuli
2 ogórki kiszone
pomidor lub 1/2 papryki
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
łyżka oliwy
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Cukinię kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie na cienkie plasterki (można do tego celu użyć obieraczki do warzyw). Następnie szatkujemy kapustę pekińską, cebulę kroimy w piórka, natomiast ogórki i pomidora w kostkę.
Wszystkie warzywa następnie mieszamy i doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Na sam koniec dokładamy majonez, musztardę i oliwę, po czym ponownie dokładnie mieszamy.