Jesienią na polskich stołach królują szarlotki, tarty dyniowe i ciasta ze śliwkami. Warto na chwilę oderwać się od nich i postawić na coś całkiem innego, ale nadal w słodkim stylu. Znana YouTube’rka Henia Foks zaprezentowała swój przepis na niesamowity wypiek, który nie może obejść się bez echa. To nowy wirtuoz wśród kajmakowych przekładańców.
Swojskie wypieki biorą górę nad tymi z cukierni czy sklepów spożywczych. Gdy odnalazłam tę recepturę Heni Foks na ciasto biszkoptowe przekładane kremem kajmakowym, od razu postanowiłam je zrobić. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Nie spodziewałam się, że z kilku prostych składników powstanie tak pyszny kąsek. Będą go piec nie tylko od święta.
Przepis na ciasto biszkoptowe z masą kajmakową
Składniki:
okrągłe biszkopty
1 szklanka mąki pszennej
odrobina soli
¾ szklanki cukru
4 jajka
100 g rozpuszczonego masła
1 torebka budyniu waniliowego
1 puszka masy kajmakowej
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
czekolada
Wykonanie:
W naczyniu miksujemy jajka z cukrem i szczyptą soli na spójną masę. Dodajemy płynne masło oraz mleko. Następnie dokładamy mąkę, budyń z torebki i proszek do pieczenia, mieszamy na gładkie ciasto.
Przelewamy je do blachy wyłożonej pergaminem, wygładzamy z wierzchu. Deser wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C i pieczemy przez pół godziny.
Na krem: miękkie masło przekładamy do naczynia, sukcesywnie łączymy z kajmakiem, używając miksera. Gdy otrzymamy jednolitą masę, odkładamy robot.
Ciasto po upieczeniu kroimy równolegle na 2 blaty. Jeden z nich umieszczamy w blaszce i rozsmarowujemy na nim masę. Układamy na niej biszkopty i znów wykładamy cześć kremu. Przykrywamy go drugim blatem ciasta, a jego wierzch smarujemy ostatnią, ale niezbyt grubą warstwą masy. Deser ozdabiamy wiórkami ze startej czekolady. Smacznego.